Obyvatelé Písnice už sídliště nepovažují za domov, říká člen iniciativy Moje Písnice

Nový díl podcastu Bulvár je o privatizaci největšího bytového fondu v Praze, aktivistické zkušenosti i proměně života na sídlišti Písnice v uplynulých třiceti letech.

Sídliště Písnice, dílo architektů Aloise Šulce a Jana Hančla, se nachází na Praze 4. Bydlení ve více než sedmi stech bytech našla asi tisícovka lidí, kteří se do Písnice přistěhovali koncem osmdesátých let. Mezi ně patřili i rodiče hosta podcastu Petra Kuriščáka, který na sídlišti vyrůstal a strávil zde podstatnou část života. Jeho rodiče, stejně jako stovky dalších obyvatel, od devadesátých let věřili, že jednou dojde k privatizaci bytů do rukou nájemníků. Navzdory slibům i závazným nabídkám, které porevoluční majitel sídliště firma ČEZ tamním obyvatelům dala, však k možnosti odkupu nikdy nedošlo. Celé sídliště nakonec skončilo ve vlastnictví developerské firmy CIB, která se tak rázem stala majitelem největšího počtu nájemních bytů v Praze. A život na sídlišti se radikálně proměnil: nájmy se začaly zvedat, řada lidí odešla a nastala velká fluktuace nových nájemníků.

V novém dílu podcastu Bulvár nám Petr Kuriščák přibližuje historii sídliště i peripetie související se snahou byty privatizovat. Kromě praktických aspektů se věnuje i založení iniciativy Moje Písnice, která na sídlišti působila od roku 2016. Aktivisté a aktivistky, často z řad seniorů a seniorek, se různými způsoby snažili získat byty k odkupu. Frustrace, která přišla se zmařenými plány, byla velká. „Možná jsme měli být víc radikální,“ uvažuje po letech Kuriščák, který patřil k nejaktivnějším lidem v iniciativě. Příběh Písnice, jak ho Kuriščák popisuje, je ale i příběhem o ztrátě domova a zklamání z politických slibů a nulového zastání. Pokud vás příběh sídliště zajímá, doporučujeme také podcast Českého rozhlasu Paměť sídliště, který se v pátém dílu věnuje právě Písnici.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále