Zdravotní problémy? Na dovolenou u moře ještě není pozdě

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Dovolena more
Zdroj: Shutterstock

Dovolená u moře je pro Čechy stále oblíbenějším způsobem, jak si užít volno během teplých letních dnů. Kromě sluníčka, cizích kultur, ochutnání neznámých národních pokrmů a dlouhého pobytu v teplé vodě ale mnoho lidí láká výlet k moři také ze zdravotních důvodů.

Během dovolené by si měl člověk odpočinout psychicky i fyzicky. Zapomenout na práci, jenom relaxovat a domů se vrátit plný sil a duševní energie. A je pravda, že týden u moře s tímhle dokáže výrazně pomoci.

Kromě toho slaná voda a okolní vzduch dokážou s naším tělem doslova zázraky. Moře má opravdu léčivé účinky a mnoho vědeckých a lékařských článků potvrzuje, že pobyt u moře člověku dokáže pomoci i se zdravotními obtížemi, kterými trpí už roky.

Lék na melancholii

Než se pustíme do rozebírání toho, jak funguje moře na naše fyzické problémy, je třeba zmínit jeho sílu léčit psychické problémy. Poprvé se o moři jako o léku na melancholii podle wellnessworkdays.com mluvilo už v roce 1934.

Tehdy napsal Isak Dinesen soupis Sedm gotických příběhů, ve kterém popisuje účinky slané vody a odpočinku na lidské psychické zdraví. O pár let později lékaři začali lidem s psychickými problémy předepisovat dovolenou u moře.

Slaná voda léčí vyrážku

Lidé, kteří trpí nějakými kožními problémy, jako je například atopický ekzém, se často k moři bojí. Přitom právě tam by je to mělo lákat. Je prokázáno, že dovolená u moře dokáže s kožními problémy pomoci.

Slaná voda je plná minerálů a má antibakteriální účinky. Není tedy nic lepšího než se do ní na pořádně dlouhou dobu naložit. Pokud má člověk navíc nějaké menší otevřené zranění, například malé řezné rány nebo škrábance, sůl dokáže z rány dostat nebezpečné bakterie lépe než kdejaká desinfekce a pomoci s rychlejším hojením.

Kromě toho sluníčko zklidňuje imunitu, takže pokud se po pořádné koupeli natáhnete na pláži, vašemu tělu to jen prospěje a s pořádným opalovacím krémem se není třeba bát toho, že by se vám vyrážka zhoršila.

Čisté ovzduší pomáhá plicím

Vzduch u moře je plný soli z vody a už při prvním nádechu vnímáte, že je daleko čistší než ten, který dýcháme u nás. Dokáže pomoci s mnohými problémy. Ulevuje plicím a čistí je od všeho špatného.

K moři jezdí s oblibou astmatici, kterým se zde lépe dýchá. Jednou za rok si užijí dovolenou i jako prevenci proti zhoršení problémů. Je dokázáno, že různé dýchací problémy se u moře zmírňují, a dokonce i rýma a nachlazení se tu léčí mnohem rychleji.

Zdravý pohyb

Zatímco v bazénu na zahradě si příliš nezaplavete a omezeně velký plavecký bazén je permanentně plný lidí, v moři je místa dost a zaplavat si v něm je radost. Plavání je pohyb, který pomáhá s hubnutím a posilováním, ale zároveň je nenáročný na klouby.

Pokud tedy vyrazíte na pár dní do zahraničí, ujistěte se, že si pořádně zaplavete a pojedete domů nejen psychicky a fyzicky zdravější, ale třeba také o pár kilogramů lehčí. A není třeba se kvůli tomu ani nijak namáhat.

Slaná voda a ovzduší u moře je zkrátka tím nejlepším, co můžete svému tělu dopřát, ať už máte v podstatě jakékoli zdravotní problémy. A i když třeba dny strávené opalováním na pláži nejsou pro vás, využijte den pro průzkum památek a večer si vyrazte k vodě pořádně zaplavat. Uvidíte, že vám to prospěje.

Zdroj: wellnessworkdays.com, stuff.co.nz, sites.psu.edu
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články