V čínských internačních táborech se nacházejí Ujgurové, Kazachové a Kyrgyzové, tedy převážně členové muslimských menšin. Lidé jsou sem posílání za účelem převýchovy ve vzorného čínského občana. To se však provádí způsobem, který je naprosto v rozporu se základními lidskými právy.

Mučení a nelidské podmínky

Podle Sauytbayové, která byla do tábora proti své vůli odvedena, jsou lidé drženi v malých místnostech plných kamer, místo toalety musí používat plastový kýbl a přes den i noc mají svázané ruce.

Vězenkyně také uvedla, že jsou vězni neustále fyzicky trestáni a mučeni. To se v kárných táborech provádí v tzv. černém pokoji. Vybraným obětem vytrhávají nehty, či je mučí elektřinou. Jsou vystavováni nízkým teplotám a trpí spánkovou deprivací. Běžné je i znásilnění ze strany dozorců. „To, co vidíme dnes, jsou vlastně obdoby sovětských gulagů,“ okomentovala tábory novinářka a představitelka Ujgurů v exilu Rushan Abbasová. (Zdroj: echo24.cz)

Tygří lavice

Mezi metodami mučení používanými při výsleších v těchto převýchovných táborech patří i připoutání k tzv. tygří lavici. Tento mučicí nástroj je v Číně dodnes velmi oblíbený. Jedná se o malou železnou lavici, na které musí vyslýchaný sedět i několik dnů v kuse. Nejhorší na tomto mučení je fakt, že při sezení musí mít nešťastník kotníky svázané k sobě. Spodní část nohou má navíc podloženou cihlami a z horní strany na kolena tlačí dozorci těžkými tvrdými deskami. Spojením polohy a tlaku na devadesátistupňový úhel těla s perfektně narovnanýma nohama vzniká neuvěřitelně bolestivé mučení. Oběť má při něm pocit, jako by se mu v jednom momentu trhaly svaly a lámaly kosti.

Pro Amnesty International promluvil bývalý zadržený, jehož spoluvězeň byl mučen tímto způsobem. Na lavici byl nucen nehybně sedět dlouhé tři dny. „Kolem zápěstí a nohou měl pouta... k žebrům měl připevněnou jakousi gumovou věc, kvůli které musel sedět rovně… vylučovat musel na žili... Když jsme to řekli strážím, tak nám nařídili, ať ho umyjeme. Jeho zadek byl poraněný. Jeho oči vypadaly nepřítomně…,“ píše se v jedné jeho výpovědi. Nakonec daný muž zemřel. (Zdroj: www.nbcnews.com)

Vodní žalář

Kromě bití, škrcení, kroucení končetin, zavěšování či elektrických šoků se v čínští vězni mučí dodnes dalšími neobvyklými způsoby. Patří mezi ně například tzv. vodní žalář. Nešťastník je svlečen a zavřen do klece, která je spuštěná do vody, jež mu musí dosahovat po krk. Ve vodě jsou navíc často krysy, odpadky, nebo výkaly. Oběť velmi rychle prochladne, nebo se unaví, protože nemá možnost si nijak odpočinout. Někdy se dokonce zevnitř klece umístí na mříže hřebíky, aby se jich mučený nemohl přidržovat.

Političtí vězni jsou zde zase mučeni tak, že jsou zavřeni na psychiatrických odděleních, kde musejí být ve společnosti násilných a psychicky nemocných lidí, i když jsou naprosto zdrávi. Dokonce jim mohou být v psychiatrické vazbě podány drogy. Mohou tak být potrestáni a dlouhodobě mučeni lidé, kteří cvičili buddhistické meditační cvičení, či ti, kteří se postavili za demokracii. (Zdroj: ishr.org)