Hlavní obsah

Sopka na Kanárech chrlí lávu, lidé prchají

• Aktualizováno

Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na 5000 lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi dvacítka domů. Vulkán ale stále soptí, chrlí lávu a vypouští do okolí hustý černý dým. Láva by mohla k západnímu pobřeží dorazit okolo osmé večer místního času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Cumbre Vieja chrlí lávuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Národního geografického ústavu míří láva k západnímu pobřeží ostrova rychlostí asi 700 metrů za hodinu. Někteří experti citovaní místními médii vyjádřili obavy z kontaminace podzemních vod a vzduchu toxickými plyny a také ze střetu horké lávy s mořskou vodou, čímž se do vzduchu uvolní obrovské množství páry i nebezpečné plyny.

Během 48 hodin by mělo být možné odhadnout, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Už dříve místní média psala, že to bude možná i několik týdnů.

Na ostrově La Palma je od nedělní noci i španělský premiér Pedro Sánchez, který kvůli tomu odložil cestu na Valné shromáždění OSN.

Foto: Jonathan Rodriguez, ČTK/AP

Stékající láva na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech.

Zatím bylo kvůli erupci sopky evakuováno na 5000 lidí, připraven je ale plán evakuace dalších 5000 osob.

Podle rozhlasu Cadena SER bylo převezeno i 400 lidí z hotelu v Puerto Naos, kteří byli pak ubytováni na ostrově Tenerife. Podle premiéra Kanárských ostrovů Torrese nebylo nutné uzavřít na ostrově La Palma leteckou dopravu.

Láva podle simulací Národního geografického ústavu směruje k západnímu pobřeží ostrova.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Dům v Los Llanos de Aridane zachvátily plameny.

Reklama

Výběr článků

Načítám