Studentské volby pořádá Člověk v tísni už od roku 2010. Takto se třeba volilo v roce 2012 na Gymnáziu Františka Palackého v Neratovicích. Tehdejší nezletilí studenti jsou dnešní voliči. Foto: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Dnes volí ti, kdo ve skutečnosti volit nesmějí. A je dobré to sledovat

Napsal/a Robert Břešťan 20. září 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

POZNÁMKA. Již tradičně se nedlouho před těmi opravdovými volbami konají volby studentské, jakési volby nanečisto pro ty, kdo ještě ve skutečnosti kvůli věku volit nemohou. Pořádá je společnost Člověk v tísni. To, co je hlavně realistická ukázka toho, jak by měla fungovat demokracie, je svého druhu i křišťálová koule. V minulosti se možná i proto někteří politici náležitě vztekali.

Studentské volby se konají právě dnes a zítra na 335 středních školách po celém Česku. To už je slušný vzorek. Středoškoláci při tom vybírají ze stejných politických stran, hnutí a koalic, které skutečně kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Akci už od roku 2010 vždy před vybranými reálnými volbami pořádá Člověk v tísni. Však jí to také někteří politici nemohou zapomenout.

Když se Paroubek zlobil

Hodně slyšet bylo o Studentských volbách hned napoprvé. Byl rok 2010 a předsedou ČSSD byl Jiří Paroubek. Když se mu doneslo, že popularita sociálních demokratů je mezi budoucími voliči řekněme pod bodem mrazu, jal se to řešit.

Sociální demokraté si veřejně stěžovali, že projekt se stal „předmětem nejtvrdšího politického boje“ a „nehorázného útoku proti ČSSD“. Nejprve trvali na tom, že před volbami se výsledky zveřejňovat nesmí, aby pak otočili s tím, že se vlastně výsledků nebojí a ať jsou zveřejněny hned.

Na tehdejší skutečné volby výsledek těch studentských vliv jistě neměl. Jenže tehdejší patnáctiletí (až osmnáctiletí) jsou dnes už dávno dospělí a lze pracovat s hypotézou, že dřívější „volby nanečisto“ jsou jistým lakmusovým papírkem toho, jaká budoucnost strany čeká.

Nemáme v ruce sice žádný průzkum a tvrdá data, nakolik si někdejší patnáctiletí nesou své volební preference dále do života, něco přesto vypozorovat lze. I proto, že voličské preference nezletilých jsou často zrcadlem toho, jak doma mluví, respektive koho volí rodiče.

Ve Studentských volbách v roce 2017 například mezi mladými jednoznačně zvítězili s 24,5 % Piráti, naopak ČSSD si vysloužila pouhých 2,29 %. ANO mezi mladými atakovalo 12 %, což nepřekvapí, dnes ostatně Babišovo hnutí cílí hlavně na seniory.

A už před čtyřmi lety se ukazovalo, že svou přitažlivost mají populistická, líbivá a radikálně znějící prohlášení Tomia Okamury i mezi mladými – před čtyřmi lety „bral“ 7,76 %. A třeba dnešní koalice SPOLU tehdy v součtu měla 21,4 %.

Sledujme volební trendy

Takže i aktuální studentské volby nám třeba napoví něco o trendu, kam se jednotlivé strany časem uberou. Směr Piráti nebo směr ČSSD? Letošní výsledky mají být zveřejněny v úterý 21. září.

Otázkou samozřejmě zůstává, jaký je mezi mladými reálný zájem o politiku. Na prvovoliče se mezi stranami nikdo ze současných politických stran příliš nezaměřuje, hybnou silou jsou naopak důchodci.

Dostupné průzkumy ukazují, že právě skupina lidí ve věku 18-29 let patří k těm nejméně ochotným jít k volbám.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)