Foto použito se souhlasem společnosti Boston Dynamics

Psí robot Spot se naučil novou funkci – stal se nočním hlídačem

Jednou z prvních asociací při vyřčení slova pes je bezpečnost. Sousloví hlídací pes se natolik vžilo, že je používané i zcela mimo původní kontext. Čtyřnohý robot Spot z dílny společnosti Boston Dynamics je často právě k první domestikované šelmě přirovnáván a i on se naučil, jak se stát hlídačem, a stará se o výrobní prostory automobilky Kia.

Není divu, že své uplatnění našel právě tam, Kia totiž patří do koncernu i Hyundai Motor Group a právě tato automobilka společnost Boston Dynamics získala v letošním roce od bankovní skupiny Softbank.

Spot kontroluje dění v jednom ze závodů Kia v době, kdy tam nejsou lidští pracovníci. Jedná se o pilotní program, a pokud ve své roli Spot uspěje, najde své uplatnění i v dalších provozech. V jeho výbavě nechybí integrovaná termokamera, která může upozornit na horký nebo chladný vzduch (otevřená okna) i přítomnost vetřelce, chybět nemůže ani 3D senzor LiDAR. Díky rozpoznávání okolí se dokáže robot po závodě naprosto bezpečně pohybovat zcela autonomně. Nechybí ani možnost dálkově jej ovládat a sledovat ve streamu záběry, které natáčí.

Role Spota jako robota servisní služby v továrně je prvním projektem spolupráce společnosti Hyundai se společností Boston Dynamics, uvedl v prohlášení Dong Jin Hyun, vedoucí robotické laboratoře společnosti Hyundai.

Není to první angažmá robota Spot v oblasti bezpečnosti v historii. New Yorská policie se jej pokusila nasadit do ulic města, avšak to vyvolalo strach u veřejnosti. Objevily se dokonce úvahy o tom, že by Spot měl být ozbrojen, a tak byl testovací program ukončen předčasně.

Zdroj: gizmodo.com