Databáze lží: Jak se Dostálová snažila zachránit Brabce

Kvůli zpackanému vyšetřování havárie na Bečvě ministryně lhala ohledně původního slibu ministra Brabce

«« Zpátky do databáze lží

Krátce poté, co chemikálie otrávily desítky tun ryb v Bečvě, ministr životního prostředí Richard Brabec oznámil, že vypátrání viníka je otázkou pár hodin.

Ministři Dostálová a Brabec Foto: Hnutí ANO

Rok po havárii ale jednoznačné důkazy o viníkovi chybí. Verzi policie o firmě Energoaqua coby původci znečištění odborníci na základě vlastních pokusů zpochybňují.

A ministr Brabec – jinak také bývalý šéf chemické divize Agrofertu, která je skrze fabriku Deza rovněž v podezření – čelí kritice kvůli zpackanému vyšetřování své inspekce životního prostředí.

Během televizní předvolební debaty podle SeznamZpráv přispěchala vládnímu kolegovi na pomoc ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Začala tvrdit, že ministr žádného viníka vypátrat nesliboval, prý šlo jen o vypátrání znečišťující látky a média jeho výrok překroutila.

“Jestli dovolíte, tak já to budu přesně citovat a myslím si, že si diváci udělají obrázek sami, že skutečně to pan ministr neřekl tak, jak to média potom reprodukovala,” uvedla ministryně Dostálová, než začala číst slova svého kolegy. „Takže cituji: V podobných situacích je klíčové zjistit, jaká látka znečištění způsobila. To se v případě Bečvy podařilo až včera. Pracovalo na tom souběžně několik různých laboratoří po celé České republice. Věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin.“

Jenže pravý citát Richarda Brabce zněl jinak. Ministryně opomněla citovat jeho první část. “Nyní s @PolicieCZ pátráme po původci znečištění. Věřím, že policie viníka brzy odhalí a ten bude exemplárně potrestán,” zněla první pasáž a i z té citované Dostálová vypustila slova o kyanidech.

Když ji na to upozornil moderátor, Dostálová všechno hodila na podřízené, kteří ji do debaty připravovali. „Já to mám tady takto napsáno, tak se omlouvám,“ reagovala ministryně Dostálová na dotaz, proč tweet citovala jinak.

«« Zpátky do databáze lží


Databáze lží vzniká za podpory Martina Hájka


Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email