Týden s tancem

Tanec a pohybové divadlo na stále probíhajícím festivalu 4 + 4 dni v pohybu, premiéra v divadle Ponec, v Jihočeském divadle anebo pozvánka na Českou taneční platformu a další aktuality.
4 + 4 dny v pohybu (foto archiv festivalu)

Závěrečná část programu festivalu 4 + 4 dni v pohybu
Stále pokračuje festival 4 + 4 dni v pohybu. Hned v úterý 21. zavítá do Nové strašnické školy slovenská Debris Company s výtvarně-akustickou instalací Glitch, reflektující v pohybové metafoře krizi současného člověka a světa. Vyprovokuj (se) tancem říká Michal Nikodem: Představte si, že přijdete na představení, které jako by na vás čekalo. Chtělo být pro vás, i o vás. Je tohle možné? V ten samý den zve festival 4+4 dny v pohybu také do Vzletu na představení Papagen trojice Zuzana Šklíbová, Antonie Formanová a Karin Bilíková. Antonie a Karin – dvě dcery, dvě herečky a především přítelkyně, co se potatily. Jejich tátové se nikdy nepotkali, i když ony věří, že si rozumí právě díky nim.

Divadlo Continuo odehraje šest site-specific performancí s názvem Pokoje ve dnech 23.–24. září. Do exteriéru a veřejné samoty „pokojů“, vytvořených pod širým nebem, přináší intimní zpovědi, příběhy a situace normálně ukryté za zdmi našich soukromých prostorů.

Sebevražda stále patří ke společensky tabuizovaným a zkreslovaným tématům. Audio-procházka Kolektivu Nesladim, rozmístěná na pěti různých místech po Praze ve dnech 23.–25. září, umožní divákům individuálně vyslechnout jeden z pěti hlasů promlouvajících na základě autentických výpovědí lidí se sebevražednými rozlady a pozůstalých. Ve druhé části se uskuteční performance a společné setkání diváků, tvůrců, psychologů a některých vypovídajících. K projektu patří také stejnojmenná výtvarná instalace v budově Strašnické školy.

Jedním z festivalových vrcholů bude vystoupení belgického umělce Diederika Peeterse ve čtvrtek 23. září ve Vzletu. Při hledání konečného důkazu existence duchů zkoumal Peeters poslední dva roky vlhké tunely, které spojují vědu s magií a horor s technologiemi. Své poznatky představil v různých tvůrčích podobách: od tanečního díla přes instalaci až po rozhlasovou hru. Apparitions (Zjevení) je nejnovějším dílem z této série a má podobu plnohodnotné jevištní show.

Choreograf a performer Tomáš Janypka na konci festivalu představí s kolektivem performativní instalaci Elegie obyčejnosti. V bývalé kuchyni Nové strašnické školy vytvoří živé prostředí těl a předmětů, kde i absencí něčeho na pozadí každodennosti může vyvstat mimořádnost. Elegie obyčejnosti je pozvánkou k zážitkům – intimním setkáním s jedním divákem ve dnech 24.–26. září.

Kromě divadla a tance je možné v rámci 4 + 4 dny v pohybu navštívit výstavu současného umění Reality Do You Need Me. Téma zpracovaly tři desítky kurátorů a na sto umělců. Výstava je otevřena zdarma denně kromě pondělí od 14:00 do 21:00. Další na www.ctyridny.cz.

Ivan Liška přebírá cenu Gratias Agit, v pozadí Jiří Kylián (foto MZCR)

Ministerstvo zahraničí udělilo ceny Gratias Agit, obdržel ji Jiří Kylián a Ivan Liška
Cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí obdrželo 11 osobností. Kvůli koronavirové pandemii ocenění většina převezme na velvyslanectvích v zemích jejich působnosti. Přímo z rukou ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) ve čtvrtek v Černínském paláci cenu obdrželi choreografové a tanečníci Jiří Kylián a Ivan Liška. „Oba se zasluhují o dobré jméno České republiky v oblasti tanečního umění a propagují velkou měrou českou baletní a taneční školu a choreografii,“ uvedlo ministerstvo ke zmíněným dvěma oceněným na webu.

Kromě Jiřího Kyliána a Ivana Lišky obdrželi cenu Dana Bartáková z Mali, jež založila školu a školku v hlavním městě západoafrického státu Bamaku, profesor hudební vědy v Německu Michael Beckerman nebo lektorka češtiny a literatury a překladatelka ve Švédsku Tora Hedin. Dalšími oceněnými jsou překladatel ve Francii Francois Hirsch, kulturní mecenáš a propagátor česko-španělského přátelství José Julio Moreno Baena či australský olympionik českého původu František Příhoda, který letos oslavil 100. narozeniny. Cenu Gratias Agit obdržela také Daniela Ryugo, profesorka katedry bohemistiky na Tokijské univerzitě mezinárodních studií, novinář a ředitel Dolnorakouského studia rozhlasové a televizní společnosti ORF Paul Twaroch a filmařka a ilustrátorka Ludmila Zeman působící v Kanadě.

Ocenění Gratias Agit uděluje ministerstvo zahraničí od roku 1997. Dostávají ho lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí. Dosud cenu, ke které patří diplom a křišťálový glóbus, dostalo přes 300 lidí a organizací.

Ivan Liška (foto Betina Stöss)

Ministr kultury udělil medaili Artis Bohemiae Amicis Ivanu Liškovi
Ministr kultury Lubomír Zaorálek udělil také v září tanečníku a choreografovi Ivanu Liškovi medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Cenu z rukou ministra kultury převzal Ivan Liška v Nostickém paláci.

„Přínos Ivana Lišky k česko-německým kulturním vztahům a kultuře obecně je nesporný. Během své aktivní taneční kariéry hostoval na scénách téměř po celém světě. Jako šéf mnichovského Bavorského státního baletu uvedl řadu choreografů a angažoval tanečníky z celého světa. Ivan Liška se také zasloužil o úspěšnou spolupráci s představiteli českého baletu, když se podílel na řadě inscenací a projektů. Právem mu Artis Bohemiae Amicis náleží,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Ivan Liška se narodil 8. listopadu 1950 v Praze. Po absolvování pražské taneční konzervatoře odešel s rodinou do Spolkové republiky Německo. V letech 1977–1997 působil ve Státní opeře v Hamburku. V době svého vrcholného uměleckého vývoje současně hostoval na jevištích téměř po celém světě. Od roku 1998 do konce sezony 2015/2016 Ivan Liška řídil jeden z největších baletních souborů Německa – Bavorský státní balet v Mnichově. Za svoji práci – a to jak ve vedení baletu, tak za činnost taneční a tvůrčí, převzal řadu ocenění. Ivan Liška se také zasloužil o úspěšnou spolupráci s představiteli českého baletu. Stojí za řadou úspěšných projektů, prezentovaných na tanečních festivalech, pořádání mistrovských kurzů, autorských choreografií a inscenací.

Johana Pocková – K madoně se rzí (foto Radek Herold)

Úterní premiéra v Ponci: K Madoně se rzí
V úterý 21. září se v divadle Ponec uskuteční další premiéra současného tance, tentokrát projekt v produkci Tantehorse Johany Pockové:K Madoně se rzí. Kola mého bicyklu prorážela mlhu a rozjížděla kaluže na staré asfaltce v tichých kopcích Šumavy. Jeli jsme s tátou beze slov pochmurnou krajinou a přijeli k zchátralé kapličce. Zůstala jsem stát v úžasu. Ze strženého obrazu prorostlého rzí na mě hleděla Madona, jejíž tvář byla skrápěna deštěm.

Inscenace je inspirovaná osobním zážitkem jednoho nečekaného setkání, které se po letech opět vynořuje z hlubin paměti a ožívá. Sólový zpěv s tanečním pohybem, světlo s mlhou, voda s kovem, chvíle harmonie a chvíle úzkosti vedou společný dialog o věcech, kterých se smíme dotknout jen ve vzácných chvílích. Paměť léty zarůstá rzí a detaily malby v kapličce se vytratily. Místo toho vzniká obraz nový, složený ze vzpomínek, snů a asociací, které nabývají svou podobu v divadelním obrazu.

Jaké to je, zažít něco, co nás spirituálně přesahuje? Někomu se to stane v malé zapomenuté kapličce, jinému při setkání s výjimečným člověkem, někdo na tento moment čeká celý život. Tvůrci inscenace zvou ke společnému obřadu, malému zastavení a ztišení se.

Jihočeské divadlo, Rádio Svobodná Bystrouška (foto archiv divadla)

Rádio Svobodná Bystrouška zahájí baletní sezónu v Jihočeském divadle
V Jihočeském divadle startuje nová sezóna – a o premiéry nebude nouze. První baletní novinkou bude inscenace Rádio Svobodná Bystrouška. Po skoro roční pauze konečně představí JČD divákům taneční divadlo choreografa Petra Zusky. „Nahlédněte s námi do světa fantazie a zapomeňte na všední starosti. Příběhem o nezkrotné lišce vás provedou tanečníci Jihočeského divadla a nezaměnitelný hlas Karla Högera,“ slibuje produkce.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích doufá v uvedení odložených premiér z minulé sezóny. Rádio Svobodná Bystrouška Petra Zusky a Štěpána Benyovszkého bude uvedena 25. září a představí netradiční zpracování známého humoristického příběhu o vychytralé lišce Bystroušce, která se tentokrát ocitne v nahrávacím studiu v 60. letech minulého století.

Studio Alta – Roselyne (Cécile da Costa, foto Vojtěch Brtnický)

Česká taneční platforma 2021
Na již 27. Ročník České taneční platformy, která se bude konat od pondělí 27. září do čtvrtka 30. září, zve své diváky Tanec Praha. Festival Česká taneční platforma konečně na živo představí výběr toho nejzajímavějšího ze současného tance a pohybového divadla.

Program zahrne 14 inscenací, ale

také doprovodné akce, jako je např. Umění dialogu, „svobodně plynoucí diskuse o uvedených představeních za spoluúčasti tvůrců a Maji Hriešik (SK) v roli facilitátora. Cílem diskuse není kritika ani vášnivá konfrontace názorů na jednotlivá představení, ale hlubší porozumění uměleckým záměrům, tendencím a sdílení co nejširšího spektra vnímání diváků,“ jak říkají organizátoři.

Festival Česká taneční platforma je skvělou příležitostí pro networking, představení současné tvorby. Je určená přijíždějícím zahraničním, ale také českým producentům, organizátorům a novinářům a vybízí k intenzivnímu navázání mezinárodních i tuzemských profesních kontaktů. Přesný program představení od 27. do 29.9. naleznete na stránkách České taneční platformy. Ve výběru je Generace X, Roselyne, Tumor: karcinogenní romance, Jáma lvová, Hang Out, Obrat konce, Odloučení, And Who Is Useless Now?, Duety, Effugio volume 2, Lavabo, Hic Sunt Dracones, Constellations III. a Treatment of Remembering.

Doprovodné akce:
Umění dialogu – 28. 9. od 11.30 DOX+
Umění dialogu – 29. 9. od 10:30 Studio ALTA
Umění dialogu – 30. 9. od 11:30 PONEC – divadlo pro tanec
Platformu zakončí netradiční Final Award Event 30. 9. od 13:00

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments