Zdroj: unsplash.com

Průzkum ukázal další negativní dopad bitcoinu na životní prostředí, jeho použití produkuje ročně množství odpadu srovnatelné s Nizozemskem

Kryptoměny a především bitcoin nejsou právě nejlepší zprávou pro ekologii naší planety. Velká pozornost je věnována uhlíkové stopě, kterou produkuje elektrická energie spotřebovávaná jejich těžbou. To však není jediné negavitum, kterým bitcoiny zatěžují životní prostředí. Studie publikovaná tento měsíc v časopise Resources, Conservation and Recycling přinesla metodiku, jak přibližně vyčíslit objem elektronického odpadu, který bitcoin, lídr mezi kryptoměnami, vyprodukuje.

Bitcoin a kryptoměnová horečka obecně přinesly velký zájem o konkrétní typy hardwaru – grafické karty. Jejich výkon pomáhá při těžbě bitcoinu, avšak také je velmi zatěžuje a razantně snižuje jejich životnost. Podle průzkumů deníku The Guardian je při intenzivní těžbě potřeba hardware velmi často nahrazovat novým kvůli poklesu energetické účinnosti. Průměrná životnost grafické karty je v takovém případě 1,29 roku.

„V důsledku toho odhadujeme, že celá bitcoinová síť v současné době produkuje 30,7 kilotun odpadu z elektrických zařízení ročně,“ píše se ve zprávě Resources, Conservation and Recycling. „Toto číslo je srovnatelné s množstvím odpadu z malých IT a telekomunikačních zařízení vyprodukovaným zemí s počtem obyvatel a životní úrovní Nizozemska.“

Vědci uvádějí, že každá bitcoinová transakce přepočtem vygenerovala nejméně 272 gramů elektronického odpadu, tedy přibližně srovnatelné množství se dvěma telefony iPhone 12 Mini. V roce 2020 došlo k 112,5 milionům bitcoinových transakcí.

Elektrický odpad lze částečně recyklovat, avšak i tak se jedná o značenou zátěž pro životní prostředí, se kterou je třeba při uvažování o bitcoinu počítat.

Zdroj: gizmodo.com