Hlavní obsah

Letecké záběry: Láva na ostrově La Palma se valí do moře. Ničí vše, co jí stojí v cestě

Úřady na španělském ostrově La Palma uzavřely část pobřeží mezi obcemi Puerto Naos na jihu ostrova až k městečku Tazacorte. Rychlostí 700 metrů za hodinu se tam valí rozžhavená láva ze sopky Cumbre Vieja, která vybuchla v neděli. Láva má teplotu 1000 stupňů Celsia a ničí vše, co jí přijde do cesty, píše server swr3.de.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žhavá láva se valí do bazénuVideo: Reuters

 
Článek

„Láva zničila vše, co měla v cestě,“ řekl Sergio Rodríguez, starosta El Pasos. Láva už pokryla plochu o rozloze 106 hektarů a zničilo 160 budov. Počet evakuovaných se zvýšil na 6000, zraněn zatím nebyl nikdo a nejsou hlášeny žádné oběti na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Erupce sopky zničila nejméně sto domů.Video: Reuters

V oblasti sopky seismologové také během úterý zaznamenali několik dalších otřesů, což zvyšuje riziko vzniku dalších puklin, z nichž vyvře magma. Zatím jich je devět. Proudy natavené horniny místy vysoké až šest metrů se ze svahů valí do údolí a spálí vše, co jim stojí v cestě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na valící se lávu po ostrově La PalmaVideo: Reuters

Když vyvržené magma o teplotě kolem 1000 stupňů Celsia vteče do moře, které má aktuálně kolem 20 stupňů, vznikne obrovské množství vodní páry a také dalších toxických plynů, které mohou podráždit kůži, oči i dýchací ústrojí. Kromě toho hrozí i pády útesů a sesuvy půdy.

Ostrov La Palma, kde žije zhruba 85 tisíc lidí, zažil erupci vulkánu poprvé po půl století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám