Zdroj: unsplash.com

iOS 15 spouští službu sdílení lékařských dat

Jedním ze směrů, kterými rozvíjí společnost Apple své služby, je zdraví. Až doposud umožňoval systém Applu schraňovat zdravotnická data, jejichž zdrojem byly většinou senzory chytrých hodinek. S příchodem operačního systému iOS 15 tuto službu ještě zdokonaluje a umožňuje sdílet data ze své aplikace Zdraví přímo se svými lékaři prostřednictvím svých elektronických lékařských záznamů.

Programu se při jeho startu (zatím pouze v USA) účastní šest velkých společností, které se zabývají sběrem a distribucí lékařských záznamů. Podle jejich zpráv je velké množství lékařů, kteří projevili zájem o to, aby mohlyi nové funkce používat.

Lékaři budou kdykoli mít přístup k datům o srdeční frekvenci, okysličení krve nebo reakcích těla na cvičení, a díky tomu mohou lépe sledovat metriky, které by mohly být relevantní pro pacientovo zdraví, aniž by pacient musel udělat další krok pro sdílení informací.

Podle společností, jež se prací se zdravotními daty zabývají, půjde o velké zefektivnění. Pacienti totiž nebudou myslet na to, že mají svá data sdílet. S aplikací je možné synchronizovat nejen hodinky, ale třeba také speciální manžetu, která umožňuje přesné sledování krevního tlaku.

Tato funkce je zatím testována v USA a potrvá zřejmě několik let, než se dostane i do ČR. V rámci EU by musely být přijaty změny umožňující práci s citlivými daty technologickým společnostem.

Zdroj: theverge.com