Foto: Profimedia

Investor Brůna: Češi pořád naskakují do letadla, které padá. Rady, jak se nenechat „odpeněžit“

Napsal/a Vladimír Brůna 21. září 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

V Česku je stále dost firem postaveno na principu letadla. Velké oči, velké vize, lidé omámení zlatavou vidinou posílají velké peníze. Ti první jsou chvíli vypláceni z peněz druhých, ti druzí z peněz třetích, a tak vzdušný stroj plachtí, než spadne. Charakteristické byly tyhle „byznysmodely“ pro 90. léta. Přesto do tohoto děravého letadla střadatelé pořád naskakují.

Podle  je to kombinace naivity, lenosti a, ruku na srdce, i nenasytnosti. Každá opravdová investice se musí odpracovat, je třeba se jí věnovat. Nic, co má pevný základ, skutečnou hodnotu, nejde samospádem. Samo od sebe letí cosi jen dolů.

Samozřejmě, často mnohá i ve své podstatě logická investice nevyjde, to se prostě stává. Změní se podmínky na hřišti, někde se něco přihodí a všechno je jinak. Proto je dobré mít peníze rozdělené na více frontách. Říká se tomu investiční portfolio. Něco v akciích, ve více titulech, něco v drahých kovech, nemovitostech. A i ty se rozdělují, zda jsou pasivní, typicky pozemek, kde se výnos tzv. „vyčeká“ nebo „výnosové“, z nichž kromě pasivního růstu hodnoty plyne nájem. To je ale standardní investování.

Nevěřte zázračným příběhům

Pak jsou zde schémata od počátku založená na podvodu. Podvodníci často používají webové stránky se slavnými jmény. Pozor na investování na online platformách a dluhopisy. Mnohdy jsou to dluhopisy, které nabízejí firmy bez historie a mají netransparentního emitenta. Nevěřte ani velkým příběhům – například zázračné produkty, technologické vynálezy, co změní svět.

Historicky patří mezi nejznámější kauzy vytunelované Harvardské fondy, CS Fondy nebo společnost Sorrena Invest, která podnikala na principu Ponziho schématu a její majitel Jiří Kubiš byl odsouzen k 12 letům vězení.

V jiné kauze Jiří Kubíček s forexovým robotem od společnosti World Systems Market dokázal za deset let obrat více než osm tisíc lidí o více než dvě miliardy korun. 

Tento systém může omezeně fungovat, dokud přicházejí noví investoři a prostředky se dají vyplácet ostatním. Když už ve fondu nejsou žádné peníze, fond zkrachuje.

Emoce jak při zlaté horečce

Je to pořád dokola. Na začátku vždy takové firmy slibují nebývale vysoké roční výnosy. Dokonce i třicet procent ročně, někdy i více.

Přitom z akcií je dlouhodobý průměrný výnos kolem devíti procent ročně, z nemovitostí obvykle od tří do deseti, a jen ve výjimečných případech týkajících se industriálních nemovitostí jistý český fond skutečně vyplatil lidem více.

Nejnovější kauza se týká neveřejného alternativního fondu Growing Way, který fungoval na Ponziho schématu. Ze čtyř tisíc lidí vylákal 1,5 miliardy korun. Lákal investory na třicetiprocentní zhodnocení investovaných peněz a jeho zakladatel Ondřej Janata se ve Forbesu prezentoval stamiliony na účtu, luxusními auty a drahým domem.

Ponziho schéma označuje podvodné investiční operace, kde investoři svěřují provozovateli fondu peníze za účelem jejich zhodnocení, avšak provozovatel tyto peníze dále neinvestuje, a namísto toho pouze vyplácí prostředky fondu jen některým investorům. A to většinou těm, kteří investovali dříve.

Opravdu potřebujete „odpeněžit? Pak tedy podléhejte představám o tom, že za rok budete mít dvakrát tolik, než jste vložili. Nejspíše ale podrobíte svou peněženku pořádné odtučňovací dietě. Kdo je nohama na zemi, nenechá se svést z cesty, na níž platí základní pravidla.


Základní pravidla bezpečného investování

Nedejte se zlákat na vysoké zhodnocení. I kdyby ho společnost dosáhla v minulosti, minulé zisky nejsou garancí zisků budoucích.

Rozumějte investici.

Investujte rizikově jen to, o co můžete přijít.

Pozor na call centra, nevyžádané telefonáty, reklamní bannery, reklamní sdělení – všechny nevyžádané nabídky jsou podezřelé.

Vyhledávejte na internetu. O firmě, zakladatelích. Existují webové stránky, které podvody odhalují.

Ptejte se sami sebe, proč potřebují vaše peníze a nepoužijí peníze vlastní.

Pozor na to, když musíte vstoupit do investice nákupem nějakého balíčku, typicky vzdělávacího. 

Podezřelé je, pokud po vás chtějí, abyste do projektu lákali další lidi.


Říkají si finanční poradci. Jsou to ale jen napomádovaní prodavači diet

Říkají si finanční poradci, ale často jim chybí smysluplné produkty, proto je pro některé jednoduché lákat na příslib vysokého zhodnocení. V podstatě jsou to prodavači jen jednoho snu.

Někteří z nich se nechají zlákat na vysoké provize. Stejné jako u pochybných diet. 

Pozor na investice, kde vás finanční poradce láká na provize, pokud pro něj budete pracovat. Normální je vstupní poplatek kolem tří procent z investované částky, z toho se vyplácí provize finančního zprostředkovatele. U investic s provizemi nad sedm procent z investované částky bych byl velmi obezřetný

Nevěřte slevám; sleva není nikdy zadarmo.

Pozor na to, když finanční poradce vyvolává naléhavost nebo dává brzké termíny na podpis.

Buďte obezřetní, když finanční poradce nedokáže vysvětlit, na čem je založena strategie výdělků.

Pokud vás někdo přesvědčuje, že jeho investiční příležitost bude generovat vysoký výnos v kombinaci s nulovým rizikem, položte si jednoduchou otázku. Proč ten člověk nejde do banky, která by mu půjčila peníze za mnohem nižší úrok, než jaký vám on nabízí výnos?

Odradit by měl životní styl některých „finančních poradců – drahá auta, okázalé hodinky – stejně jako poradci, kteří mají „vymytou hlavu“. Vyznačují se tím, že nosí odznaky, mají firemní hymny a jezdí označkovanými luxusními auty.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)