Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia medvedica s mladými: Pohybuje sa najmä v TEJTO lokalite! Poľovníci dvíhajú varovný prst

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Počas uplynulého leta sa množili informácie o tom, ako ľudia stretávali medvede na bežných potulkách lesmi. Ba čo viac, niektoré sa premávali aj pri ľudských obydliach. V okolí Nového Mesta nad Váhom však kolovali informácie, že sa pohybujú v okolí Kamennej. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva v Novom Meste nad Váhom by ľudia mali byť viac ako obozretní.

Zdá sa, že sa medvede v súčasnosti nachádzajú na každom kroku. Vidieť ich v lesoch, pri obľúbených turistických chodníčkoch a trasách, ale aj pri obydliach. Krátko pred víkendom však poslanec Nového Mesta nad Váhom Tomáš Malec priniesol dôležitú informáciu – v okolí Kamennej sa pohybuje medvedica aj spolu s mladými. „Práve bola v Hájnošovej pri muničáku videná medvedica s mláďaťom, pri pohybe Kamennou a okolím počas najbližších dní zvýšte opatrnosť,“ zdieľal Malec na sociálnej sieti výzvu jedného obyvateľa. Následne uviedol, že nejde o žiadnu dezinformáciu, ale fakt – výskyt medvedica potvrdili aj poľovníci. Obyvateľov mesta preto vyzval k opatrnosti a zverejnil odporúčania riaditeľa pozemkového a lesného odboru Okresného úradu Nového Mesta nad Váhom Vladimíra Knapeca.

Ďalšia medvedica s mladými:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ten je aj členom poľovníckej spoločnosti Preliačina. Podľa slov poľovníka bola medvedica s mladými videná aj v pondelok v okolí salaša na Kamennej, pričom zrejme ide o rovnakú medvedicu, ktorá bola zhruba pred tromi týždňami videná v okolí Čachtíc, Hrušového, Vaďoviec a Krajného. Tam smrteľne zranila psa – nemeckého ovčiaka. Knapec upozornil aj to, že v súčasnosti je protizákonné, a teda aj trestné odstreliť medveďa. Možné to je len za určitých okolností, ktoré sa podľa Knapeca ešte nestali. Zamyslel sa aj nad tým, prečo sa pohybuje práve v okolí Kamennej.

Ďalšia medvedica s mladými:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/CSKT Wildlife Management Program)

Podmienky v okolí Kamennej a smerom na Krajné sú ideálne pre ich výskyt, nakoľko je v okolí dostatok jedla či už z lesa alebo z polí (kukurica apod.). Vzhľadom na premnoženosť sú medvede postupne vytláčané na nezabrané teritóriá, pričom ak by išlo o mladých samcov, situácia by bola lepšia, nakoľko sú plachejší,“ vysvetlil Knapec a dodal, že medvedica s mladými predstavuje pre ľudí oveľa väčšie riziko. A to z dôvodu, že samice sú prirodzene agresívnejšie, pretože chránia svoje mláďatá, a to aj keď im práve nehrozí priame nebezpečenstvo a nemajú tak dôvod zaútočiť. Aj z toho dôvodu by sa mali ľudia v okolí Kamennej pohybovať v skupinkách a nie individuálne.

„Bežná vrava (hluk) je ideálny (netreba mať so sebou 200 watt ozvučenie). Zvýšte svoju pozornosť pri prechádzaní v lokalite, nakoľko mláďatá mnohokrát matke odídu z dohľadu, vzdialia sa, pričom mladé začnú "pišťať" na matku (volať ju), začne ich aktívne hľadať a práve počas týchto situácií dochádza k stretu a napadnutiu ľudí s ochranárskou medvedicou,“ dodal Knapec, podľa ktorého, ak sa situácia nezhorší, nebude môcť dôjsť k odstrelu medveďov, čo by znamenalo, že sa zrejme usadia v okolí Kamennej alebo v revíre smerom na Krajné. Tam majú ideálne podmienky. Ďalšou možnosťou je, že sa presunú ďalej, ale podľa poľovníka je zatiaľ táto možnosť nepravdepodobná. Poľovníci v okolí (spomenuté revíre obcí) sú oboznámení so situáciou, majú nainštalované fotopasce na krmoviskách a situáciu dôkladne monitorujú,“ uzavrel.

 

Viac o téme: MedveďKamennáNové Mesto nad VáhomTomáš MalecVladimír Knapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu