Ondřej Kuchař
22. září 2021 • 05:00

Temná minulost šéfa hokeje: Král byl agentem StB! Donášel na vojně

Vstoupit do diskuse
61
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už třináct let je Tomáš Král vůdcem českého hokeje. Takřka neodvolatelným bossem, který ovládá národní sport. Vlastní advokátní kancelář, dříve byl prezidentem klubu v Plzni. Co však dělal předtím? Deník Sport odhalil, že za minulého režimu jako tajný spolupracovník kontrarozvědky StB během povinné vojenské služby donášel na svého nadřízeného. A z vlastní vůle udal i kolegu. Deník Sport má k dispozici několik spisů včetně toho Králova - podrobnosti zde>>>. On sám říká, že o své evidenci nevěděl.



Složka ministerstva vnitra. Registrační číslo: 027185. Krycí jméno: RENÁTA. Razítko s datem začátku a konce spolupráce. K tomu štempl: PŘÍSNĚ TAJNÉ! Taková je úvodní stránka spisu Státní bezpečnosti tajného spolupracovníka, jistého Tomáše Krále.

Spis si deník Sport vyžádal z Archivu bezpečnostních složek, kde byl volně dostupný. Na rozdíl od jiných složek vlivných veřejně známých osob se ta Králova „neztratila“. Nebyla zničena, ani začerněna. Ve skladu ležela roky ladem. Vy se s ní teď můžete seznámit.

Psal se rok 1987, když Král jako absolvent právnické fakulty nastoupil ke splnění povinné vojenské služby ve své domovské Plzni. Pracoval ve štábu motostřelecké divize. V té době ho oslovila Státní bezpečnost, Král podle spisu se spoluprací souhlasil.

Úkol měl jediný, donášet na svého nadřízeného. Vetřít se mu do přízně, získávat informace a ty pak předávat vojenské kontrarozvědce. To Král podle spisu důsledně plnil. Během necelého roku proběhlo celkem 22 konspirativních schůzek. Král předával informace ze soukromí sledovaného, dokonce vlastnoručně namaloval plánek jeho bytu, umožnil získání klíčů či instalaci odposlechu. Z vlastní vůle dokonce udal i kolegu vojína, který podle jeho zjištění „udržoval kontakty do kapitalistických zemí“.

Výtažek ze spisu Tomáše Krále

Deník Sport informoval prezidenta Českého hokeje Tomáše Krále prostřednictvím svazového tiskového mluvčího Zdeňka Zikmunda o tom, že chystá otevření tématu Královy spolupráce s StB za minulého režimu, rovněž požádal o osobní či telefonický rozhovor. Namísto toho přišlo o den později mailem jeho textové vyjádření.

„S civilní StB jsem nikdy neměl nic společného. Na základní vojenské službě jsem byl po přijímači u tankové jednotky převelen k útvaru č. 5937, na organizačně právní oddělení velitelství 19. motostřelecké divize v Plzni. Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. Mimochodem, šlo o velmi odbornou právní činnost. Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB.“

A pokračoval. „S jejími příslušníky jsem byl v kontaktu výhradně v době zařazení na právním oddělení divize, mezi červnem 1987 a březnem 1988, kdy moje základní vojenská služba skončila. Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku. O evidenci ve svazcích VKR jsem v době základní vojenské služby ani později nevěděl, s odstupem doby ji ovšem vzhledem ke služebnímu zařazení v armádě považuji za logickou,“ píše ve zprávě Král.

Závěrem pak požádal o doslovný přepis jeho vyjádření. „Věci, na které se ptáte, jsou veřejně dohledatelné a v minulosti jsem na ně byl dotazován kolegy i dalšími novináři. Budete-li mít nicméně další dotazy, mohu se k nim – budu-li po více než třiceti letech a s přihlédnutím k režimu práce VKR znát odpověď – vyjádřit. Vzhledem k dlouhodobé snaze některých jedinců mě poškodit pouze očekávám, že moje vyjádření případně uvedete bez zkreslení a doslovně.“

Co chtěl těmito řádky Král říct? Že pouze plnil standardní úkoly, které během plnění vojenské služby dostal. Může to být pravda? Sport požádal o spolupráci uznávaného odborníka, historika a publicistu Petra Blažka, který je jedním ze zakladatelů Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jeho názor je jasný. „Dochovaný spis jednoznačně říká, že jeho úkony nesouvisely se standardním plněním vojenské služby. Bylo to navíc. Nedělal to pro svého velitele, který mu byl přidělen, který ho úkoloval a on zadané věci plnil. Ve spise se nachází důkazy o tom, že Král si rizika svého chování uvědomoval. Podmínil si utajení, aby se o něm nedozvěděl nikdo v jeho okolí. Spis je evidentně pravý, stoprocentně. Takové věci nevymyslíte. Pochybnosti o pravosti nejsou vůbec namístě,“ tvrdí Blažek.

Deník Sport také s vyjádřením k tématu oslovil legendárního brankáře Dominika Haška . „Nešlo o členství ve straně, Tomáš udával své lidi. Bylo to něco za něco. Rozhodl se, že bude udávat, aby z toho těžil svoje vlastní výhody. Jeho morální kredit je tím pádem nízký,“ řekl mimo jiné. Měl by podle něj Král skončit ve funkci prezidenta Českého hokeje? Obsáhlý rozhovor s Dominikem Haškem přineseme ve čtvrtek.

co byla StB

Státní bezpečnost (zkráceně StB) byla tajná politická policie. Patřila k hlavním pilířům komunistického režimu u nás. Po celou dobu existence totalitního režimu zasahovala svou činností do osudů statisíců občanů a do života celé československé společnosti. Státní bezpečnost vznikla v roce 1945 jako součást nového poválečného policejního aparátu – Sboru národní bezpečnosti (SNB). Postupně ji však ovládla KSČ, až se stala jejím mocenským nástrojem na cestě k uchopení moci. Po únorovém převratu v roce 1948 se podílela na upevňování moci komunistického režimu a chránila ho až do jeho zhroucení. Existence Státní bezpečnosti byla oficiálně utajena a v zákonech o Sboru národní bezpečnosti byla definována jen jako jeho součást. Nikde se také konkrétně neuvádělo, co je jejím posláním a z jakých složek se skládá. Byla řízena jen rozkazy a nařízeními ministra vnitra.

Zdroj: totalita.cz

co byla vojenská kontrarozvědka

Vojenská kontrarozvědka měla na starosti vše, co se týkalo armády a civilních subjektů, které s armádou spolupracovaly. Působila ve všech armádních zařízeních a vojenských útvarech a její příslušníci, tzv. kontráši, se účastnili každodenního života armády. Původně to byla samostatná složka armády, od roku 1952 pak součást StB. Její činnost se však řídila pokyny ministra vnitra. Bojovala proti zahraničním rozvědkám a jejím spolupracovníkům v Československu působícím v ozbrojených silách. Byla jedním z pilířů totalitního režimu v jedné z nejvýznamnějších oblastí, kterou ozbrojené síly znamenaly.

Zdroj: totalita.cz

Vstoupit do diskuse
61


Články odjinud


Články odjinud