Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Antivaxeri na severe udreli: Chceli zakročiť proti stánku, kde sa očkovalo, na miestach bola aj polícia

Odporcovia očkovania na severe Slovenska protestovali voči vakcinácii.
Odporcovia očkovania na severe Slovenska protestovali voči vakcinácii. (Zdroj: YouTube/Ovčiansky Tribunál)

HORNÁ ŠTUBŇA/ŽILINA - Na severe Slovenska sa situácia začína poriadne dramatizovať. V súčasnom stave, kedy má naša krajina nízke čísla zaočkovaných sa na druhej strane barikády búria členovia antivaxerských združení a rôznych, podobných skupín. V obci Horná Štubňa a na viacerých miestach pri Žiline a na Orave situácia zašla dokonca až tak ďaleko, že sa títo ľudia fyzickou silou domáhali stretnutia so starostom a pokrikovali na dobrovoľných zamestnancov očkovacích stánkov v mestách.

Rôzne situácie, ktoré sa na severe krajiny odohrali, pokryl satirický YouTube kanál Ovčiansky Tribunál, ktorý pravidelne sumarizuje stretnutia protestujúcich antivaxerov aj v iných mestách.

Najnovšie video pre výraznú miestnu rozptýlenosť týchto ľudí rozdelili na tri časti (akcie).

Situáciu museli často hasiť policajti, na ktorých sa tiež zniesla spŕška kritiky

Video zachytáva aj skupinu odporcov vakcín, ktorá narušila minulotýždňové očkovanie v obci Podbiel na Orave. Napätie sa stupňovalo, až kým do haly, kde sa očkovanie uskutočňovalo, neprišli policajné zložky. Miestni protestujúci sa zamestnancov mobilných očkovacích stanovíšť pýtali, či im nevadí, že "experimentujú" s ľudskými telami a jednotlivých zaočkovaných presviedčali od samotnej vakcíny. Tým, ktorí sa zaočkovať nechali niektorí sarkasticky popriali "veľa zdravia".

"Incidenty sme postúpili polícii. Práve protestujúci nedodržali platné epidemiologické nariadenia pre daný okres, v interiéri musia mať prekryté dýchacie cesty," povedala pre Aktuality hovorkyňa župy Lucia Lašová. Niektorým odporcom očkovania napríklad prekážalo to, že úkon očkovania sa nevykonáva v sterilných priestoroch, ale že to praktizujú v mestkej hale. Viacerí si zásahy odporcov očkovania, kde sa objavovali aj policajti, zaznamenávali na mobilné telefóny.

Zaočkovanosť je nízka 

Župa sa však bráni. "Priestory, v ktorých výjazdové očkovanie prebieha, zabezpečuje samospráva po konzultácii so zdravotníckym tímom. Samotné očkovanie vykonáva profesionálny tím - lekár, sestra, záchranár, medik, vodič," reaguje na kriitkov Lašová. Na celej situácii je pritom paradoxné to, že na mobilných očkovacích stanovištiach je zvyčajne malý, podpriemerný počet ľudí, než na aký sa výjazdoví pracovníci pripravujú. Napríklad v obci Podbiel je plná zaočkovanosť v súčasnosti na úrovni 38%.

Viac o téme: ŽilinaTvrdošínHorná ŠtubňaAntivaxeri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu