„Peníze z uhlíkové daně musí jít přímo českým občanům,“ říkají zelení Berg a Davis

Se spolupředsedy Zelených Magdalenou Davis a Michalem Bergem o stigmatu zelené politiky v Česku, předvolebním klání i o tom, co jejich strana nabízí voličům.

Pokračujeme s naší krátkou předvolební sérii rozhovorů s političkami a politiky, kteří se ucházejí o hlasy voličů v nadcházejících parlamentních volbách a zároveň mohou být atraktivní pro modelové čtenáře Alarmu. V rozhovorech se budeme soustředit na to, co nám jednotlivé strany a politici nabízejí za alternativy. Hosty dnešního dílu jsou spolupředsedové strany Zelení Magdalena Davis a Michal Berg. Poučili se Zelení z chyb minulosti? Co nabízejí dnešním voličům a může se klimatická krize někdy stát hlavním tématem české politické soutěže? Níže uveřejněné otázky a odpovědi jsou přepisem pouhého zlomku z celého rozhovoru, který si můžete níže poslechnout ve formě podcastu.

Zaujalo nás, že navrhujete daňovou progresi včetně progrese v oblasti odvodů, zavedení daně z nemovitosti, boj s daňovými ráji i takzvané uhlíkové clo. Ve veřejném prostoru ale tato témata z vaší strany moc nezaznívají. Proč?

Když už se nás v médiích někdo na něco ptá, tak většinou na to, jestli nás tady nezničí „zlý zelený Brusel“. Na otázky po tom, kde vezmeme peníze na ekologickou transformaci společnosti, už pak není prostor. I v odborné ekonomické sféře je jasné, že je potřeba hledat nové příjmy rozpočtu, abychom zachovali fungující stát a veřejné a státní instituce. K tomu se hrdě hlásíme, protože nechceme mluvit jen o věcech, které jsou prvoplánově populární. Proto chceme obnovit míru zdanění na úroveň, která tady byla do roku 2019 – před zásahem ANO, ODS, KSČM a SPD do daně z příjmů. I v této míře zdanění naše ekonomika významně rostla a posouvala se dopředu. Není to tak, že by nás vyšší zdanění omezovalo. Že máme zacpávat díry v podobě daňových rájů a extrémně nízké daně z nemovitosti, to nám radí evropský mainstream a OECD. To není žádná avantgarda.

Není to tedy tak, že o těchto tématech nechcete mluvit, ale spíš se vás na ně nikdo neptá?

Občas se na ně samozřejmě někdo zeptá, ale jinak jsou naše možnosti komunikace těchto témat pro nás omezené. Mohli bychom o nich mluvit v televizních debatách, kde ale bohužel nebudeme. Nejsme nikde na billboardech, takovou kampaň si teď finančně nemůžeme dovolit, a proto se naše témata pokoušíme komunikovat především v online prostoru.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Čtěte dále