ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19577 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Sir András Schiff převzal Cenu Antonína Dvořáka 2021

0 jsk 22.9.2021

Klavírista Sir András Schiff, rezidenční umělec letošního festivalu Dvořákova Praha, převzal v pondělí ve Dvořákově síni Rudolfina Cenu Antonína Dvořáka 2021. Skleněnou sošku mu předali loňský laureát Ceny Antonína Dvořáka, dirigent Jakub Hrůša, a Jan Simon, intendant Akademie klasické hudby, která cenu od roku 2009 uděluje. Stalo se tak po koncertu Sira Andráse Schiffa s Panochovým kvartetem, na němž mimo jiné zazněly oba klavírní kvintety Antonína Dvořáka.

„Děkuji, je mi ctí být tady s vámi v jednom z mých nejmilejších měst a v jedné z mých nejmilejších koncertních síní, s mými drahými přáteli z Panochova kvarteta. Společně vystupujeme už přes čtyřicet let a Dvořákův kvintet jsme za ta léta hráli po celém světě,“ řekl Schiff bezprostředně po převzetí ceny.

Cenu Antonína Dvořáka udělila Rada akademiků Siru Andrási Schiffovi za jeho dlouholetou podporu hudby českých skladatelů na světových pódiích i prostřednictvím nahrávek. Ve svém repertoáru se často zaměřuje na díla skladatelů, jako jsou Antonín Dvořák, Leoš Janáček nebo Bedřich Smetana.