Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Biden se v Bílém domě sešel s Johnsonem, ten dorazil do Washingtonu vlakem

Svět

  7:23
Americký prezident Joe Biden se v Bílém domě setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem. Hlavním tématem schůze byla obchodní dohoda, kterou chce Británie uzavřít se Spojenými státy. Johnson z New Yorku, kde byl na Valném shromáždění OSN, dorazil do Washingtonu vlakem.

Uzavření obchodní dohody s USA patří mezi priority britské diplomacie. Podle stanice BBC je na stole varianta, že by se Británie připojila k již existující smlouvě o volné dohodě mezi USA, Kanadou a Mexikem. Americký prezident Biden uvedl, že diskuze na toto téma budou s Británií pokračovat.

Američtí představitelé spojují čím dál více uzavření smlouvy se situací v Severním Irsku.

Americký prezident uvedl, že si nepřeje změny v mírových dohodách, jež by vedly k zavedení „tvrdé hranice“ mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova. „V tom plně souhlasíme, nikdo si nepřeje, aby se stalo něco, co by narušilo Velkopáteční či Belfatské dohody,“ uvedl Johnson.

Oba politici jednali i o dalších oblastech, například o ekologii nebo dodávkách ponorek Austrálii, jež vyvolaly napětí ve vztazích s Francií.

Johnson se s Bidenem setkal osobně podruhé, uvedla stanice BBC. Oba státníci jednali osobně na letošním summitu zemí G7 v Cornwallu.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...