Baked Potatoes Cooked Yard Cauldron With Firewood Burning It With Lots Boiling Sunflower Oil

Nejznámější přílohu lidé zkazí ještě předtím, než ji začnou vařit. Postup sice není žádná věda, ale tyhle chyby jsou časté

Brambory jsou zcela určitě nejznámější a také nejpopulárnější přílohou v českých kuchyních. Výhod přinášejí více než dost. Vyjdou na pakatel, je jich všude dostatek, dají se vypěstovat na vlastní zahradě a hlavně – tepelná úprava není nic složitého. I když, i při ní lze udělat celou řadu chyb. Jaké to jsou a čeho se primárně vyvarovat?

Správná brambora je základ

Až příště půjdete koupit brambory, dobře si rozmyslete, jaké to budou. Není brambora jako brambora. Základem je dělení do tří skupin: A je označení pro brambory salátové, do skupiny B patří brambory určené na použití jako příloha vcelku a v případě typu C mluvíme o variantě na kaši. Už samotný výběr ovlivní to, jak výsledek dopadne. Vzít jiný typ, než k čemu je určený, obvykle znamená pohromu a nepovedená příloha celé jídlo zcela určitě degraduje. Ani správným výběrem však úskalí nekončí.

Mohlo by vás zajímat:  Vědci sestavili nejzdravější jídelníček, který sníží riziko předčasného úmrtí. Jednoduchá pravidla může dodržet každý

Studená, nebo teplá voda?

Chyby nastávají také při volbě správné teploty vody. Jako první je třeba si uvědomit, na co mají být brambory použité. Pokud na tvorbu kaše, na šťouchání nebo pyré, je vhodná horká voda. Brambory se nejenom uvaří rychleji, ale budou mít spíše měkčí konzistenci, která napomůže jejich následnému zpracování.

Zdroj obrázku: Freepik

Naopak v případě servírování vařených brambor nebo jejich použití do salátů je vhodné vložit je do studené vody. Tu rychleji ohřát na teplotu kolem 50 stupňů, zmírnit plamen a pozvolna ohřívat na 70 stupňů. Poté už zase rychleji pokračovat na bod varu. A proč tato metoda? Jelikož postupným ohřevem dojde k aktivaci látek, které vnitřek brambory zpevní.

Mohlo by vás zajímat:  Srdce v kondici udrží pravidelný pohyb, ale především také pestrý jídelníček

Doba je individuální

Jak dlouho bramboru vařit? Obecně do doby, než je v jejím středu přes 90 stupňů Celsia. A co to reálně znamená v naší kuchyni? Může to být 15, ale i 40 minut. Roli totiž hraje velikost brambor nebo kousků, na které jsou nakrájeny. Zde proto platí jediné – rozměry všech v hrnci by měly být vždy víceméně stejné. Nebo dojde k tomu, že část bude syrová, část hotová a část převařená.

Zdroj: Life Hacks
Přidat na Seznam.cz