Zmizení lodi pod mořskou hladinou v minulosti nebylo ničím neobvyklým, ale když jste na širém moři potkali osaměle plující loď, na které se nenacházela žádná posádka, to už trochu zavánělo hororem. Francouzská plachetnice Rosalie byla roku 1840 objevena u Bahamských ostrovů s rozvinutými plachtami, s veškerým vybavením a s bohatými zásobami jídla. V lodním deníku se nenašla ani zmínka o nějakém hrozícím nebezpečí. Přesto na palubě nebylo ani živáčka, když nepočítáme kočku, pár slepic a několik kanárků.

Obří vlny, vodní sloupy a metan

K záhadným zmizením lodí a jejich posádek později přibyla i letadla. Ačkoli se skeptikům podařilo většinu případů racionálně vysvětlit, některé z nich zůstávají záhadou. Jako třeba zmizení námořníků a cestujících z paluby Rosalie. K tomu by vám ovšem odborníci řekli, že takových "lodí duchů" se v historii našly desítky, a to po celém světě, takže v tom Bermudský trojúhelník nemůže mít prsty. Statistika sice samotnou záhadu neřeší, ale aspoň inkriminovanou oblast očišťuje od její magické pověsti.

Za náhlým potopením plavidel by prý mohly stát obří vlny nebo vodní sloupy, které se dají popsat jako tornáda vznikající nad vodní hladinou. Vodní sloupy by mohly vysvětlit i zmizení některých letadel. Vědci v poslední době zkoumají také možnost, že záhady souvisejí s výrony metanu, uvolněného z kráterů na mořském dně.

Zrádné bubliny

Podle australského profesora Josepha Monaghana a jeho kolegy Davida Maye se v oblasti Bermudského trojúhelníku nacházejí velká ložiska zemního plynu, který sice po většinu času "odpočívá" zamrzlý pod mořským dnem, ale čas od času se uvolní a v plynné formě stoupá ke hladině, což znenadání vytvoří obrovskou bublinu. Počítačová simulace dokázala, že bublina o průměru několika desítek metrů je schopna stáhnout loď pod vodu během chvilky a naprosto nečekaně. Vysvětlovalo by to případy, kdy lodě před svou zkázou ani nevyslaly nouzové signály.

Britská expertka na oceánografii Helen Czerski se však domnívá, že by muselo jít o loď opravdu mizerné konstrukce, aby ji metanová bublina stáhla ke dnu. "Bublina navíc cestou k hladině nezachová svou velikost, ale roztříští se na tisíc drobných bublinek, které plavidlo jen zhoupnou," tvrdí odbornice.

Metan by však podle ní mohl vysvětlit podivné jevy jako záhadná světla a bublání na hladině, které v Bermudském trojúhelníku v minulosti zaznamenali mnozí vyděšení námořníci. Vysoká koncentrace metanu může stát rovněž za nevysvětlitelným úmrtím mořeplavců, jejichž těla byla nalezena v lodích bez známek násilí. Na metan ovšem rozhodně nelze svést tragédii lodi Rosalie, kde lidská těla zcela chyběla, zatímco zvířata přežila bez úhony. Vědci tedy mají stále co zkoumat, ať se jedná o Bermudský trojúhelník nebo mořské dálavy obecně.

Zdroje: www.sciencealert.com, zpravy.aktualne.cz, www.occultopedia.com