„Pamatujte, odkud to přichází. Zchudnou nejchudší i střední třída.“ Ševčíkovi dali do studia šéfku Zelených. To neměli dělat

22.09.2021 19:04

Ekonom a kandidát formace Trikolora Svobodní Soukromníci Miroslav Ševčík osočil spolupředsedkyni Zelených Magdalenu Davis, že by si měla nastudovat historii. „Země se vždy potýkala se změnami teplot a třeba v Grónsku se v 10. století pásly krávy a teď je tam led. Takže to střídání studených a teplých období je přirozené a žádné zelené mozky, které chtějí ožebračit nejchudší a střední třídy, tomu nemohou zabránit, ani kdyby se postavily na hlavu,“ prohlásil Ševčík.

„Pamatujte, odkud to přichází. Zchudnou nejchudší i střední třída.“ Ševčíkovi dali do studia šéfku Zelených. To neměli dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Debata o zdražování energií na CNN Prima NEWS přinesla vyostřené argumenty z obou protilehlých táborů. Magdalena Davis se zpočátku snažila vysvětlit, jaké jsou důvody současného prudkého zdražování. „Stoupání cen energií je trend, který se dlouhodobě očekával, protože vlastně i s tím vědomím byl založen systém ETS, tedy obchodování s emisními povolenkami. Samozřejmě se nepočítalo s tím, že to zdražování proběhne tak rychle a že do toho trhu s povolenkami začnou vstupovat i firmy, které nemají emise, ale nakupují je investičně jako zdražující se komodity, a ne jako spotřebitelé,“ vysvětlovala.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„Navíc české vlády dlouhodobě zaspaly transformaci české energie a ty emisní limity jsme splňovali jen díky tomu, že jsme se poměřovali s 90. léty a neřešili jsme ty velké energetické podniky jako teplárny a podobně,“ dodala Davis, načež dostal prostor Miroslav Ševčík.

„Doufám, že jste si zapamatovali slova paní Davis, protože voliči, pamatujte si, odkud tento mráz přichází, ten přichází z Bruselu naprosto nesmyslnými hloupými opatřeními, která budou zasahovat ty sociálně nejslabší a nejchudší, ale i střední třídu,“ vypálil Ševčík, podle nějž se budou brzy zavírat elektrárny, které ale mohou nadále sloužit, protože jsou dávno odsířené.

Ševčík varoval, že až skončí kapacity odstavených elektráren, budou nás před blackoutem zachraňovat zbylé jaderné elektrárny. „Jako jaderná elektrárna v Slovinsku, která letos několikrát zachraňovala Rakousko. Vzpomeňte si na přelom roku, když ve Švédsku byla odstávka jaderné elektrárny, tak doporučovali lidem, aby méně luxovali,“ dával příklady Ševčík.

„Takže tato zima může ukázat, že všechny ty plány těch sociálních inženýrů a zelených fanatiků mohou přispět k tomu, že tady budeme chudnout. Jsem alespoň rád, že ti naši politici úplně nezblbli a že spoléhají na standardní bezemisní energii z jaderných bloků a že jdeme proti trendu blbosti Zelených z Německa a EU, kteří chtějí odstavit jádro. My zaplať pánbůh chystáme stavbu dalšího jaderného bloku a já se přikláním k tomu, aby se postavily další tři bloky,“ pochválil současnou vládu kandidát Trikolóry.

Podle Davis těmito slovy dal Ševčík najevo, že si více váží svého života než života našich potomků. „A naše vláda, kterou tady pan Ševčík tak chválí, ratifikovala Pařížskou dohodu a klimatické cíle. Takže to není žádný diktát Bruselu, jsme to my, kdo se k tomu zavázal, a musíme udělat něco pro to, abychom to splnili,“ kontrovala Davis a pustila se do Trikolóry.

„Energetická chudoba se dotkne nízkopříjmových domácností, ale ráda bych podotkla, že strany jako Trikolóra se o tyto lidi zajímají až ve chvíli, kdy se jim to hodí. My se můžeme inspirovat příkladem Španělska, které loni odstavilo 90 % uhelných elektráren a pomáhá nízkopříjmovým domácnostem tím, že snižuje daň z energie pro domácnosti a zavádí desetiměsíční moratorium pro domácnosti, které nemohou platit energii,“ poradila spolupředsedkyně Zelených.

Ševčík se ale nedal a jal se Davis poučovat z historie. „Mě překvapuje neznalost paní Davis, protože kdyby si přečetla některé americké studie NASA, tak by se dočetla, že klimatické změny, které se odehrávají, jsou zcela přirozené a normální. Také bych doporučoval nastudovat trochu historii, protože země se vždy potýkala se změnami teplot a třeba v Grónsku se v 10. století pásly krávy a teď je tam led. Takže to střídání studených a teplých období je přirozené a žádné zelené mozky, které chtějí ožebračit nejchudší a střední třídy, tomu nemohou zabránit, ani kdyby se postavily na hlavu,“ vzkázal všem zeleným Ševčík.

Lidé by se podle Ševčíka měli soustředit na jiné věci, jako ne zbytečné plýtvání energií a potravinami. „Tím můžeme planetu ochránit mnohem více, než když budeme vymýšlet fantasmagorie o nové zelené energii,“ dodal s tím, že Evropská unie sice tlačí na opatření ke zlepšení klimatu, ale největšími producenty znečištění jsou stejně USA a Čína, takže to ničemu nepomůže.

„Americký prezident Joe Biden se ale již rozhodl vrátit k Pařížské dohodě a svůj podpis k ní přidala i Čína. Obě velmoci se na tom budou podílet,“ poučila Ševčíka na závěr Davis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…