Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Předvolební rozhovory: Nepanikaříme. Věřím, že volby vyhrajeme, říká suverénně Rakušan

Vít Rakušan: Volby můžeme vyhrát, rozhodnou poslední dny
Zdroj: Se svolením Víta Rakušana
+ Další 4 fotografie
Volby 2021

Koalice STAN a Pirátů byla jedním z velkých favoritů letošních voleb. Kvůli řadě přešlapů v kampani a například i přívalu dezinformací se ale v průzkumech propadla. Předseda Starostů Vít Rakušan ale stále veří, že koalice dokáže ve volbách zvítězit. "Nemá smysl panikařit z průzkumů. Záležet bude na emocích a náladě v posledních dnech," říká v předvolebním rozhovoru pro eXtra.cz Rakušan. Politik zároveň prozradil, jakou situaci očekává po volbách. 

Jak vám vyhovuje spolupráce s Ivan Bartošem, který z pozice lídra vede vaší koalici?

Vycházíme spolu velmi dobře, vlastně nad očekávání. Společně s Ivanem Bartošem v posledních týdnech objíždíme všechny velké akce a můžu říct, že nám to sedlo. Myslím, že máme dobrou synergii, dokážeme se doplnit a dát si i zpětnou vazbu. Navíc jsme si lidsky velmi podobní.

Objevují se mezi vámi nějaké neshody?

Občas ano, ale vždy si kriticky řekneme, když máme pocit, že se tomu druhému něco nepovedlo. Zvládneme si ale říct, jak to dělat příště a vyhnout se chybám. Takhle, jak jsme k sobě kritičtí, považuji za přidanou hodnotu. Dáváme si zpětnou vazbu místo toho, abychom se plácali po ramenou ve stylu "Ivánku, Vítečku, bylo to vynikající". Já jsem měl třeba kritickou poznámku, když byl Ivan v debatě s ministrem Havlíčkem, on potom zas měl nějakou výtku k tomu, že jsem ne úplně přesně vysvětloval věci, které se týkaly daní. Ale že bychom se pohádali, to se nám opravdu nestalo.

Průzkumy v červnu pasovaly koalici Pirátů a STAN na lídra voleb. Během léta jste ale zaznamenali výrazný propad. Čím si to vysvětlujete?

Průzkumy vylétly neuvěřitelně moc nahoru krátce poté, co jsme oznámili koalici a SPOLU ještě nebylo zformované. My jsme ale neotevírali šampaňské, bylo to přepálené i pro nás. Průzkumů si samozřejmě všimlo hnutí ANO a začalo na nás ihned útočit. Dostali jsme se tak do té přímé konfrontace možná až příliš brzy.

Předvolební rozhovory eXtra.cz

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které proběhnou 8. a 9. října 2021, rozhodnou o směřování naší země v dalších čtyřech letech. Předvolební kampaně vstoupily do horké fáze - vládnoucí strana chce za Česko bojovat do roztrhání těla, opozice mluví o zemi zdevastované předchozím vládnutím ANO. Redakce eXtra.cz před volbami připravila sérii rozhovorů s lídry jednotlivých stran i výraznými osobnostmi politické scény.

LÍDŘI POLITICKÝCH STRAN

Andrej Babiš (ANO): Útoky vůči Pirátům mi vyčítají i kolegové

Ivan Bartoš (Piráti): Babiš hraje o všechno, může skončit za mřížemi!

Vít Rakušan (STAN): Nepanikaříme. Věřím, že volby vyhrajeme, říká suverénně

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Deficit rozpočtu je šílený, budou to platit ještě naše vnoučata

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): O spolupráci s ANO bychom neuvažovali ani bez Babiše

OSOBNOSTI POLITICKÉ SCÉNY

Miroslav Kalousek: Letos je poslední možnost, jak něco změnit, jinak babišismus nevymýtíme

Miroslava Němcová: Komunikace Hradu je otřesná, Zemana drží ve funkci ješitnost a touha po pomstě

Jana Černochová: Vojenský zásah v Afghánistánu by byla chyba. Tyhle země budeme potřebovat

Jan Skopeček: Návrh rozpočtu je nemyslitelný, Schillerová se chová jako účetní

Alena Schillerová: Babišovi věřím. Úřady prověří, zda porušil zákon

Jana Maláčová: S Babišem máme podobné charaktery

Petr Pavel: Politici v současné kampani nenabízí řešení současných problémů

Můžete popsat, jak ony útoky vypadaly?

Valila se na nás masivní vlna dezinformací. Na sociálních sítích se šířily pomluvy, že chceme otevřít hranice uprchlíkům nebo že jsme obchodníci s drogami. Ten tlak, finančně a organizačně velmi dobře podpořený, byl obrovský a těžko se mu vzdorovalo.

Nebylo přeci jen chybou vrhnout všechny síly na vyvrácení oněch dezinformací, zatímco jste se tak trochu přestali soustředit na kampaň?

Nemyslím si, že by to byla zásadní chyba a zároveň se nechci vymlouvat na dezinformace. Musíme vzít v potaz také to, že v době vzniku naší koalice tu byla jiná situace a nálada. Na jaře lidé vnímali, že vláda pandemii úplně nezvládla. Potom jsme se posunuli do léta, kde se napjatá situace uvolnila a všichni jsme se na covid snažili trochu zapomenout. Radši vzpomínáme na to, co se nám povedlo, než na to, kde jsme selhali. Atmosféra se tak ve společnosti výrazně změnila. Do toho vznikla koalice SPOLU, což také vedlo k tomu, že procenta šla dolů.

Přitom při vzniku vaší koalice jste ohlásili, že chcete ve volbách porazit ANO. Stále tomu věříte?

Je to určitě náročnější výzva, než jak to původně vypadalo. ANO teď stouplo výš, ale já si stále myslím, že je k poražení. My do toho prostě musíme jít s tím, že chceme zvítězit, nemá smysl panikařit z průzkumů. Třeba Piráti měli mít v minulých volbách šest procent a získali jedenáct. Záležet bude nakonec na emocích a náladě v posledních dnech. Může se tak stát, že se to přehoupne k nám. Nemluvě o tom, že nás čeká ještě řada debat.

V nich se budete střídat s Ivanem Bartošem. Znamená to tedy, že reagujete na nepříznivý vývoj a přesouváte se do pozice lídra koalice, jak se v posledních dnech spekuluje?

V žádném případě, je to zcela dobrovolné a bylo to naplánováno dlouho dopředu. Nejde o reakci na nějaký vývoj nebo trendy. Cílem je v debatách uspět společně a chceme lidem ukázat, že naše nabídka je přehledná, jasná, hodnotová a propracovaná.

V roce 2017 se ukázalo, že většině kandidujícím stranám paradoxně uškodil antibabišovský boj, přes který nebyl vidět program. Nemáte pocit, že se historie opakuje?

Může to tak vypadat, ale myslím, že kampaň musí mít dvě nohy a my se o to pokoušíme. Vytvořili jsme program Vraťme zemi naši budoucnost, kde naše plány prodáváme jasně a přehledně. Tou druhou nohou kampaně samozřejmě musí být i ono vymezení se proti tomu, co si myslíme, že je objektivní brzdou v posunutí naší země dál.

Onou brzdou máte na mysli právě Babiše?

Není to Babiš jako osoba, je to celé hnutí ANO a jeho styl vládnutí. Vždyť za posledních osm let se tu děly šílené věci. Ať už je to Bečva, covidový chaos, nebo lokální věci, které teď zažívám na Kolínsku. Tam se například ukazuje, že se úředníci ve věci rozhodování o životním prostředí bojí rozhodnout proti zájmu velkých oligarchů a hráčů. Máme tady zprivatizovanou zemi v tom smyslu, že státní aparát už nejde proti určitým strukturám a je to horší, než kdy dřív. To prostě v kampani musí zaznít, už jenom s tím příslibem, že v povolební strategii s tím nechceme mít nic společného a že na takové vládě se podílet rozhodně nebudeme.

Podobně se proti hnutí ANO vymezila i koalice SPOLU. Naopak menší strany, jako třeba SPD či Přísaha spolupráci nevyloučily. Očekáváte, že vyjednávání o vládě budou dlouhá?

Ve hře je hned několik variant. Pokud bude mít ANO s KSČM nebo SPD většinu, a já moc doufám, že ne, tak do takové vlády prostě půjdou. Oni SPD jako extremistickou stranu vůbec nevnímají. Další reálnou možností je, že tři výše jmenovaní ani my se SPOLU nebudeme mít většinu. Následovalo by tak velmi dlouhé vyjednávání, které pro nás s ohledem na předsednictví v Evropské unii není dobré. Je také potřeba se bavit o tom, do jaké míry se dá nebo nedá diskutovat s Přísahou jestli se ČSSD vůbec dostane do Sněmovny. Myslím, že letos nerozhodne to, kdo ve volbách vyhraje, jako spíš právě to, kdo se do sněmovny nedostane.

Oba potenciální partneři ANO, tedy ČSSD a KSČM jsou podle průzkumů na hraně. Jak jejich šance vidíte vy?

Vypadá to, že se do Sněmovny doopravdy nedostanou socialisté, ze kterých nemám ani pocit, že by předváděli v kampani něco, co by nějakým způsobem zásadně oslovovalo voliče. Byl bych také moc šťastný, kdyby do Sněmovny po 32 letech od revoluce nedostali ani komunisté, což není vůbec vyloučeno. Pokud ve volbách obě zmíněné strany neuspějí, tak si skutečně myslím, že to demokratické koalice dají dohromady.



Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy