Jakub Havrlant přichází s novým investičním fondem. Rockaway s ním chce do startupů poslat 2,5 miliardy korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jakub-havrlant-rockaway

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, zakladatel Rockaway Capital

0Zobrazit komentáře

Jakub Havrlant chce ve startupovém světě vytvořit další velkou investiční sílu, která se nebude bát poslat do jednoho startupu klidně několik stovek milionů korun. Jeho skupina Rockaway má s investováním do nadějných projektů bohaté zkušenosti a teď chce vzít na palubu i další investory. Její nový fond zvaný Rockaway Ventures Fund má cílovou velikost 100 milionů eur, tedy zhruba 2,5 miliardy korun, a chce se zaměřit na startupy, které se snaží dělat odpovědný byznys.

Productboard, Brand Embassy či Storyous – to jsou tři z celkem dvaadvaceti startupů, které Rockaway historicky investičně podpořilo. Z poloviny firem již vystoupilo, a byť ještě zbývá druhá polovina, už teď se investiční skupině, za níž stojí Jakub Havrlant, vrátilo víc, než kolik investovala. Do startupů vložila přes 27 milionů eur (necelých 690 milionů korun), přičemž současné portfolio má dle jejího vyjádření hodnotu kolem 95 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Až dosud však Rockaway Capital investovalo samo a za vlastní peníze. Teď chce svůj investiční záběr ještě rozšířit a otevírá nový fond zvaný Rockaway Ventures Fund. Do něj vpustí kvalifikované investory a míří na velikost 100 milionů eur, které má v plánu v desetiletém horizontu postupně rozinvestovat zhruba do pětadvaceti startupů. V čele nového fondu stojí Andrea Lauren a Dušan Zábrodský, dlouholetí investiční partneři Rockaway.

V Rockaway Ventures Fundu se chtějí dál věnovat především oblastem, kterým rozumí – tedy převážně technologickým projektům z regionu střední a východní Evropy včetně pobaltských zemí a Balkánu. Větší důraz chtějí zároveň dát na principy ekologického, společensky ohleduplného a odpovědně řízeného byznysu, označované zkratkou ESG. Jednotlivé projekty by tak měly mít například pozitivní environmentální či společenský dopad.

zabrodsky-lauren

Foto: Rockaway

Dušan Zábrodský a Andrea Lauren, šéfové Rockaway Ventures Fund

„Ekonomické, environmentální a sociální udržitelnosti věnujeme velkou pozornost. Jsme pevně přesvědčeni, že aktivní ESG přístup k investicím je nejen společensky odpovědný, ale také investorům dlouhodobě zvyšuje hodnotu jejich investic. Ve střední a východní Evropě vidíme velké množství mladých inovativních společností a rolí našeho nového fondu je pomáhat inovátorům v růstu,“ říká Andrea Lauren, General Partner nového fondu.

V Rockaway sice teprve začínají pro nový investiční vehikl nabírat peníze od externích investorů a plánují, že jim to může zabrat až rok, ale již stihli udělat i první dvě investice. Samotné Rockaway Capital totiž do fondu vloží minimálně desetinu z jeho celkového finálního objemu, nejvýše až čtvrtinu, a bude tím pádem jedním z jeho největších investorů. První miliony eur již fond poslal do jednoho estonského a jednoho německého startupu.

Rychle rostoucí startup Lingvist z Estonska vyvíjí vzdělávací jazykovou platformu, která redukuje čas nutný k ovládnutí nového jazyka. Projekt někdejšího jaderného fyzika CERNu Maita Müntela podpořil Rockaway Ventures Fund v rámci investičního kola Series A+ po boku boku Rubio Impact Ventures a Metaplanet Holdings investora Jaana Talinna, spoluzakladatele Skypu.

Druhým investičním zářezem se stal německý projekt Vivere, který vyvíjí, vyrábí a prodává inovativní rychloobrátkové spotřební zboží od kosmetických přípravků přes produkty pro domácí mazlíčky až po domácí dekorace. Několik milionů eur přihodilo Rockaway v posledním investičním kole po boku švýcarského investora a podnikatele Daniela Aegertera a švýcarského VC fondu Redalpine.

Další projekty by měly do portfolia postupně přibývat, a to především z oblastí e-tailu, logistiky, médií, fintechu, digitálního zdravotnictví, vzdělání nebo kyberbezpečnosti. „Vstupem do firem Lingvist a Vivere zahajujeme investování nového fondu Rockaway Ventures, který se bude zaměřovat na trošku větší, evropské projekty, se zajímavou produktovou propozicí a dynamicky rostoucími tržbami. Jsme rádi, že můžeme v obou případech spoluinvestovat s renomovanými evropskými VC investory,“ říká Andrea Lauren.

Během své desetileté investiční periody se chce Rockaway Ventures Fund, jehož oficiální sídlo je v Lucembursku, zaměřit zejména na startupy, které už své produkty nebo služby úspěšně nabízejí zákazníkům a generují jim příjmy. Do jednotlivých startupů je přitom fond připraven i třeba díky navazujícím investicím vložit až 15 milionů eur (zhruba 380 milionů korun). V Rockaway věří, že s novým venture fondem navážou na úspěšné působení blockchainového fondu, který pod vedením Viktora Fischera vybral už 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) a zhodnocení aktuálně počítá ve stovkách procent.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym