Foto použito se svolením agentury NASA

NASA vyšle v roce 2023 na Měsíc speciální rover. Bude zkoumat přítomnost a složení ledu v oblasti jižního pólu

Program Artemis je nejznámějším současným projektem agentury NASA. Jeho vrcholem bude opětovné přistání lidské posádky na Měsíci. Celý program je ale komplexnější a zahrnuje široké spektrum úkonů a dílčích misí. Jednou z nich je i tento týden představená cesta průzkumného lunárního modulu VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), který bude mít za úkol zkoumat lunární led.

Přistání modulu s robotem by mělo proběhnout v roce 2023, a to v oblasti kráteru Relay nedaleko jižního pólu měsíce. Konkrétní místo bylo vybráno na základě zvážení řady faktorů. Mezi klíčovými parametry byla viditelnost Země – pro vzájemnou komunikaci s vedením mise, přítomnost dostatečného množství slunečního světla a samozřejmě také přítomnost ledu.

Očekává se, že rover VIPER během své 100denní mise prozkoumá nejméně šest potenciálně zajímavých lokalit pokrytých ledem. Mělo by se jednat o oblast 15–27 čtverečních kilometrů a jedno z nejchladnějších míst sluneční soustavy, které lidstvo dosud zkoumalo. Jedná se o oblasti kráterů, které jsou v trvalém stínu.

Důležitým faktem je, že se jedná o oblast s poměrně razantními teplotními přechody. Na několika kilometrech se teplota mění doslova o stovky stupňů od 50 °K do 250 °K. Na relativně malé ploše by tak mělo být možné zkoumat celou škálu teplot. Celkově je v plánu sebrat vzorky na třech místech, která pozemní tým shledá jako nejzajímavější. Analýza těchto vzorků z různých hloubek a teplot pomůže vědcům lépe předpovědět, kde jinde se na Měsíci může nacházet led na základě podobnosti terénu.

Zdroj: nasa.gov