Flat Lay Crate With Ripe Apples With Copy Space

Chybné uskladnění jablek je stejné, jako když je rovnou vyhodíme. Dokonalé podmínky má málokdo, proto takto improvizujeme

Jak dlouho nám vydrží jablka? Pokud je koupíme v supermarketu, může to být jenom několik dní. Pokud se ale jedná o jablka z naší zahrádky, které vlastnoručně sklízíme, mohou vydržet klidně půl roku až do jara. Pouze je třeba zajistit jim správné podmínky. Ne každý je má, proto mnozí musí improvizovat.

Teplota

Základem pro vhodné skladování jablek je správná teplota. Ideální rozmezí je poměrně velké a doporučuje se, aby teplota neklesla pod 1 stupeň Celsia. A zároveň aby nestoupla nad 10 stupňů. Zajistit takové podmínky nemusí být jednoduché v žádném sklepě. Teplé podzimní dny a chladná zima mohou s klimatem výrazně zahýbat. Řešením je proto důkladná izolace sklepa a pochopitelně pravidelná kontrola teploty.

Mohlo by vás zajímat:  Tohle jídlo vám nedá spát: složení večeře má na spánek obrovský dopad

Vlhkost

Aby jablka vydržela uskladněna až do jara, potřebují dostatek vlhkosti. Jedině tak se nebudou ani scvrkávat, ani se nezačnou kazit a celkově se vysoušet. Kdo nemá dostatečně vlhký sklep, musí problém pochopitelně řešit. Sofistikovanou metodou je použití zvlhčovačů, které však něco stojí. Bezplatnou metodou je použití mokrých textilií, které se do prostoru sklepa pověsí a pravidelně se udržují mokré.

Zdroj obrázku: Freepik

Vzdušnost

Jablka potřebují chladný, vlhký, ale přesto vzdušný sklep, kde nebude příliš zatuchlo. Základem je samo o sobě narovnat je do bedýnek tak, aby každé jablko mělo svůj prostor a proudil k němu vzduch. Pokud nedochází k přirozenému větrání ve sklepě, je třeba to dělat manuálně a pravidelně. Větrání přímo v bedýnkách je možné zajistit také tím, že jablka budou položena například na vrstvě slámy, která zajistí i nezbytný měkký podklad.

Mohlo by vás zajímat:  Sukulenty potřebují dostatek slunečního světla a minimum péče

Čistota

Sklep, kde jsou uskladněná jablka, by měl být také čistý. Základem je absence jakýchkoliv plísní, což nemusí jít s celkovou vlhkostí vždy úplně dohromady. Ani tady se proto nelze obejít bez improvizace. Tou se rozumí dezinfekce sklepa. Mezi populární metody patří buď takzvané síření, nebo aplikace speciálních produktů zakoupených v drogérii.

Zdroj: Life Hacks
Přidat na Seznam.cz