Foto použito se souhlasem společnosti Microsoft

Surface Pro 8 od Microsoftu přinesl největší mezigenerační posun za poslední léta

Včerejší večer patři prezentaci nových hardwarových produktů z dílny Microsoftu. A hvězdou této prezentace se stal hybridní notebook a pokračovatel řady vlajkových lodí Surface Pro s pořadovým číslem 8. Mezigeneračně se podle odborné veřejnosti jedná o největší posun od roku 2014. Nový notebook sází mimo jiné na 120Hz displej s vylepšeným designem tenkých rámečků, podporou portu Thunderbolt 4 a novou klávesnicíelegantně umístěným dokem pro dotykové pero Surface Slim Pen 2.

Nový Surface Pro 8 lze částečně popsat jako propojení toho nejlepšího z tabletu Surface Pro X s možnostmi čipu společnosti Intel. A řada důležitých aspektů je navíc značně vylepšená. Displej má kromě vyšší obnovovací frekvence také větší úhlopříčku (o 11 procent), vyšší jas (o 12,5 procenta) a rozlišení (o 11 procent). Displej navíc podporuje technologie Dolby Vision a Adaptive Color Technology. Displej funguje ve dvou režimech. Standardně má obnovovací frekvenci 60 Hz kvůli úspoře energie, na 120 Hz se přepne v programech pracujících s dotykovým ovládáním.

Pero Surface Slim Pen 2 má své místo v dokovací stanice pod displejem, kde je chyceno pomocí magnetů. Tam se také bezdrátově nabíjí. Jeho součástí je také haptický senzor, který se pokouší uživateli replikovat pocit psaní na běžný papír.

Nově nemá Surface Pro 8 port USB-A, místo toho má vysorychlostní port Thunderbolt 4 a dvojici portů USB-C. Díky tomu lze zařízení připojit k několika 4K displejům nebo třeba externí grafické kartě.

Surface Pro 8 bude mít poměrně pestrou řadu hardwarových variant. Po stránce procesorů bude začínat na čtyřjádrových procesorech Intel Core i5 a vyšší modely nabídnout Intel Core i7 11. generace. Základní model bude pracovat s 8 GB RAM a 128GB úložištěm, nejvyšší varianta pak nabídne 32 GB RAM a 1 TB úložiště. Microsoft uvádí, že Surface Pro 8 je o 40 procent lepší než Surface Pro 7 při trvalém výkonu procesoru a o 74 procent výkonněší po grafické stránce. Ceny tohoto zařízení budou začínat na 1 099 dolarech.

Zdroj: theverge.com