Foto použito se souhlasem společnosti Microsoft

Microsoft uvolnil aplikaci, která zjistí, zda má PC dostatek výkonu a funkcí pro běh Windows 11. U starších procesorů se může plést

Letošní podzim přinesl pro mnohé PC uživatele jednu otázku. Vzhledem k nové nastupující generaci nejrozšířenějšího PC operačního systému na světě se mnoho z nich ptá: Bude můj počítač dost výkonný na to, aby na něm nový operační systém bez problémů běžel? A nyní se dozví odpověď, stačí si stáhnout aktualizovanou verzi aplikace PC Health Check zdarma přímo ze stránek společnosti Microsoft. Možnost na nich není příliš výrazná, je potřeba sjet až dolů a tam je možné program stáhnout.

U novějších počítačů by neměl být s kompatibilitou žádný problém, problémy ale mohou nastat u starších PC, a to i v případě, že mají dostatečně výkonný procesor, jen staršího data výroby. Řadě uživatelů, kteří nový OS testovali, bez problémů v rámci betaverze běžel, každopádně aplikace napsala, že jejich PC není dostatečně výkonné pro běh operačního systému Windows 11.

Jedná se o situaci, na niž Microsoft upozorňoval už během léta. Na PC se staršími procesory, jež nejsou na seznamu podporovaných, pravděpodobně operační systém Windows 11 poběží a Microsoft nebude jeho instalaci nijak blokovat. Vyhrazuje si však právo odepřít daným stanicím některé aktualizace systému, a to včetně aktualizací zabezpečení.

Aplikace PC Health Check je užitečná i proto, že dokáže odhalit některé funkce, které Windows 11 pro svůj běh vyžadují, procesor je podporuje, avšak jsou vypnuté v BIOSu. Jedná se například o TPM 2.0 nebo Secure Boot.

Zdroj: theverge.com