Hlavní obsah

„Zelený“ Johnson chce, aby svět dospěl. V projevu si pomohl Sofoklem i žabákem

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson v New Yorku.

Reklama

Bod zlomu pro lidstvo. Takový podle britského premiéra musí být listopadový klimatický summit COP26, který Velká Británie hostí v Glasgow. Lidstvo by podle Borise Johnsona mělo „dospět“.

Článek

„Je na čase poslechnout varování vědců – podívejte se na covid-19, pokud chcete příklad situace, kdy měli pesimističtí vědci pravdu – a pochopit, kdo jsme a co děláme,“ vyzval britský předseda vlády světové lídry v rámci Valného shromáždění Organizace spojených národů v New York City.

Lidstvo Johnson přirovnal k impulzivnímu šestnáctiletému dospívajícímu, „starému tak akorát na to, aby se zapletl do závažných problémů“: „Myslíme si, že nepořádek, který jsme udělali, po nás uklidí někdo jiný, protože to tak vždycky bylo. Ničíme své domovy znovu a znovu a odůvodňujeme to tím, že když nám to dosud procházelo, projde nám to i tentokrát.“

„Mí přátelé, dospívání lidstva se chýlí ke konci. Musíme dospět společně,“ prohlásil britský premiér ve středu večer směrem ke svým kolegům.

Žabák Kermit i Sofoklés

Johnson ve svém projevu nešetřil odkazy – zahrnul do něj narážku na zeleného žabáka Kermita z komediální série The Muppet Show a dlouze mluvil i o významu řeckého slova „deinos“.

„Sofoklés bývá často citován s tím, že je na světě spousta děsivých věcí, ale žádná není tak děsivá jako člověk. Ve skutečnosti ale Sofoklés řekl, že je človek ‚deinos‘ – děsivý a úžasný zároveň. A měl pravdu,“ uvedl Johnson s tím, že má lidstvo ve své moci věci měnit a zachránit i samo sebe.

Projev patří k přípravě na summit COP26, jenž ve skotském Glasgow odstartuje už na začátku listopadu. Právě před summitem přistávají na pomyslný mezinárodní stůl nové klimatické sliby a závazky: jen během posledních několika dní se americký prezident Joe Biden zavázal zdvojnásobit částku putující na boj s klimatickou změnou. A čínský lídr Si Ťin-pching zase slíbil, že přestane financovat výstavbu uhelných elektráren v zámoří.

Summitu předchází období vyjednávání – kromě Johnsona u svých protějšků ze zemí napříč světem v New Yorku lobboval i Alok Sharma, britský předseda COP26. Na představitele řady zemí tlačil s tím, ať do boje s klimatickou změnou buďto investují, nebo představí ambicióznější klimatické cíle. Ideálně v příštích týdnech.

Kdy Johnson zezelenal?

Server Politico ve svém čtvrtečním textu rozebral, jak se vlastně z konzervativce Borise Johnsona stal propagátor zelené politiky. Premiér za moment, kdy začal uvažovat „zeleně“, považuje své politické období ve funkci londýnského starosty v letech 2008 až 2016. Tehdy se do otázky klimatu položil a uvědomil si, že „není pochyb o tom, že je klimatickou změnu třeba řešit“.

Zda je takové tvrzení pravdivé, je otázkou. „Jsem všemi deseti pro teorie o klimatické změně a ani na vteřinu bych nerozporoval moudrost a dobré úmysly drtivé většiny vědců,“ napsal v roce 2013 ve sloupku pro list The Daily Telegraph. „Ale jsem také empirik; vidím, že se, zdá se, něco děje se zimním počasím, ale říkat tomu ‚oteplování‘ je přehnané.“

Foto: Profimedia.cz

Johnson promluvil ke světovým lídrům v sídle OSN v New Yorku.

Po cestě do New Yorku na Valné shromáždění OSN také potvrdil, že byly doby, kdy klima nevnímal jako palčivou záležitost. „Kdybyste vyhrabali nějaké z mých dvacet let starých textů, našli byste možná nadbytečné komentáře o klimatické změně, které pro nynější problémy nebyly právě podporou,“ uvedl před několika dny Johnson na obranu své nové ministryně mezinárodního obchodu Anne-Marie Trevelyanové. Ta před deseti lety na Twitter napsala, že je globální oteplování mýtus.

Johnson také prohlásil, že „se mění fakta, lidé mění názory a to je také důležité“. Jaké změny fakt myslel, není jasné. Už v roce 2007 například oznámil Mezinárodní panel pro změnu klimatu (IPCC), že ohřívání planety mají na svědomí „velmi pravděpodobně“ člověkem způsobené emise skleníkových plynů.

Změna směru kvůli voličům

Kritici Johnsonovy důvody pro nasednutí do zeleného vlaku vidí spíš ve volbách v roce 2017 než ve vědě.

„Pro Konzervativní stranu to byl tehdy podle mě velký šok (když ztratili většinu v Dolní sněmovně). A při hledání nové cesty si uvědomili, že je klimatická změna pro voliče důležitá, zejména pro ty mladší,“ uvedl pro Politico Richard Black z britské organizace Energy and Climate Intelligence Unit. „A z toho plyne cíl s uhlíkovou neutralitou i hostování COP26,“ dodal.

Není podle něj pochyb, že je u Johnsona evidentní posun v názorech. „Není ale jediným konzervativcem, který o klimatické změně v minulosti pochyboval a nyní se hlásí k nesčetným výhodám přechodu na uhlíkovou neutralitu,“ vysvětlil Black.

Jiní jsou nicméně jednoduše rádi, že Johnson tahá za správný konec provazu. „Myslím, že je dobře, že ty věci říká. A podle mě je dobrou strategií ho v tom podporovat,“ okomentoval proslov bývalý maledivský prezident Mohamed Našíd.

Reklama

Doporučované