Opatření reflektující aktuální vývoji nákazy v Belgii

Dne 17. září 2021 se uskutečnilo zasedání belgických představitelů za účelem zhodnocení epidemiologické situace a stanovení opatření reflektujících aktuální situaci i ve světle varianty delta a návratů ze zahraničních dovolených.

Konzultační výbor ze dne 17. září 2021 nakonec po dlouhé debatě rozhodl o dalším rozvolnění covidových opatření.

Po zářijovém zrušení omezení otevírací doby pro bary a restaurace, maximálního počtu osob u jednoho stolu či stání u baru, byla obecně platným federálním pravidlem (tzv. socle fédéral) od 1. října 2021 zrušena povinnost roušek na veřejných prostranstvích, v obchodech a v pohostinství, dále bylo povoleno znovuotevření nočních klubů, diskoték a barů při použití Covid-safe-ticketu s tím, že regiony opět mohou lokálně rozhodnout jinak.

Toto je případ právě hlavního města Bruselu, kde mj. roušky zůstávají povinnými, a to i v hromadné dopravě či na letištích a nádražích. Naopak Vlámsko ke zrušení obecné rouškové povinnosti přistoupí a Valonsko své rozhodnutí o zrušení povinnosti s ohledem na situaci v Liege odsunulo. Co se týká kontaktních povolání (medicínská povolání, kadeřníci maséři apod.) zůstává povinnost roušek zachována všude.

Již předchozím rozhodnutím konzultačního výboru bylo od září 2021 zrušeno omezení hostů v domácím prostředí (8 osob), a i silné doporučení práce z domova. Vláda ovšem požádala podniky, aby přesto zachovaly místo pro home-office. Povoleno všude je tancování na svatbách, v barech je tanec i nadále zakázán do 1. října.

Covid-Safe-Ticket obdrží ten, kdo prokáže, že byl plně očkován dvěma dávkami schválené očkovací látky, byl v posledních 72 hodinách negativně testován či v uplynulých šesti měsících prodělal covid-19. Měl by se používat na všech akcích, kde se sejde více než 500 osob vevnitř nebo více než 750 venku.

Informace o aktuálních opatřeních platných v Belgii do 30. září a od 1. října 2021 naleznete na webu Coronavirus COVID-19.

Proočkovanost v Belgii

Uvedené údaje se jsou aktuální k 17. 9. 2021. Přes 70 % dospělých Belgičanů a rezidentů v zemi je plně očkováno dvěma dávkami (či jednou Modernou), jednu dávku dvoudávkových vakcín obdrželo téměř 85 % populace s tím, že je značný rozptyl mezi regiony: Brusel nejspíše i s ohledem na populační složení je pročkován pouze o něco více než 50 %.

Kdokoliv s nahlášeným pobytem v Belgii narozený v roce 1990 nebo dříve si může zamluvit očkovací termín prostřednictvím platformy Bru-Vax. Čekací listina je otevřená pro osoby od 12 let.

Od 14. 6. 2021 může v Bruselu kdokoliv neočkovaný a starší 65 let navštívit libovolné očkovací středisko, aniž by měl předem dojednanou schůzku. Od poloviny července cirkuluje očkovací autobus, který nabízí bez předchozího sjednání termínu očkování jednorázovou dávkou na počkání.

Cestování

Od 1. září došlo ke změně v systému testování po návratu z červených zón v EU-zahraničí. Nově je povinný PCR test 1. či 2. den a další test 7. den po návratu. Mezi oběma testy není nutné dodržet karanténu. Ti, kdo budou mít test pozitivní, se však izolovat musejí.

Od 1. 10. 2021 bylo též rozhodnuto o zrušení papírové verze PLF formuláře s tím, že bude zavedena zkrácená a zjednodušená forma jeho elektronické verze.

Pro nerezidenty, kteří přijíždí do Belgie, platí podobná pravidla jako pro Belgičany a rezidenty. Karanténa ani test nebudou vyžadované při příjezdu ze zelené či oranžové zóny. Cestujícím z červené zóny v rámci EU či zemí tzv. „bílého seznamu“ umožní vstup do Belgie Evropský numerický certifikát potvrzující alespoň dva týdny kompletní vakcinaci, max. 72 hodin starý PCR test nebo Certifikát o prodělané nemoci.

Pro ty, kteří přijíždí ze země mimo EU, je třeba být zcela očkovaný vakcínou schválenou EU (EMA: aktuálně BioNTech, Pfizer a Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, na schválení čeká CureVac) a absolvovat PCR test v den příjezdu do Belgie. Pro případ pozitivního testu bude karanténa povinná.

Pro Belgii je ČR aktuálně stále celá zelená, ke kontrole je průběžně možno využívat adresu Code Couleur par pays | Coronavirus COVID-19, případně tuto interaktivní mapu.

Karanténa a testy jsou v kompetenci  belgických místních úřadů (obcí a regionů), proto je vždy třeba ověřit aktuální pravidla v místě bydliště v Belgii. Další informace k testování naleznete na belgickém informačním webu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bruselu (Belgie).

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme