Hora Rakapoši v Pákistánu. Foto: Profimedia

Pákistán české horolezce zadržovat nemůže, míní pákistánský právník

Napsal/a Tereza Engelová 23. září 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Čeští horolezci uvízlí v Pákistánu jsou mediálně vděčné téma: drama záchrany se změnilo v drama osobní. Útržky výpovědí horolezců i účastníků záchranné mise dávají dohromady mozaiku, která je pro veřejnost matoucí. Komu v napínavém pákistánském příběhu věřit? Kdo udělal chybu a jak to celé skončí? 

V danou chvíli se jedná především o zaplacení nákladů za několik vzletů vrtulníků a vynaložených peněz na záchrannou akci pro tři horolezců: dva Čechy a jednoho Pákistánce. Ti byli uvízlí v nadmořské výšce 6 900 metrů a záchranáři se jim opakovaně snažili shodit vybavení a zásoby.

Česká média přinesla zprávy, že pojišťovna, u níž byli horolezci pojištěni kvůli porušení některých smluvních podmínek, nechce náklady Pákistáncům proplatit. Pákistánští novináři zas nechápali, proč výlohy v takovém případě nezaplatí český stát. Ten dal už prostřednictvím ministerstva zahraničí jasně najevo, že česká ambasáda v Islámábádu sice bude horolezcům nápomocna ve věci právních služeb a konzultací, finančně jsou ale za akci zodpovědní sami Češi.

Objevily se spekulace, že pokud Jakub Vlček a Petr Macek za závěrečné dějství svého dobrodružství na Rakapoši nezaplatí, nepustí je z Pákistánu domů. Dokonce i teď se objevují informace, že jsou zadržováni v nemocnici právě z důvodu, aby „neutekli bez placení“.

HlídacíPes.org ověřoval s pákistánskými právníky, zda je něco takového podle místního zákona možné. Místní odborník na ústavní právo, který si ale nepřál být v souvislosti s případem přímo citován, řekl, že Pákistán nemá právní prostředky k tomu, aby Čechy kvůli nezaplacenému dluhu v zemi zadržel ani je „prozatímně“ poslal do vězení, což byla další ze spekulací, která se objevila v mediálním prostoru.

Pákistánské úřady je však můžou pohnat k „občanskoprávní zodpovědnosti,“ tedy zažalovat nebo se pokusit případ uzavřít mimosoudní dohodou.

To je zřejmě nejpravděpodobnější varianta, o kterou se teď budou čeští horolezci za asistence zastupitelského úřadu snažit. Zatím zůstávají v nemocnici v Gilgitu, odkud by měli být zanedlouho propuštěni.

Otázkou zůstává, zda se veřejnost po jejich návratu do vlasti domů dozví, jak to doopravdy bylo, co se vlastně pod vrcholem Rakapoši stalo? A byla záchranná akce důsledkem nepřipravenosti Čechů, zrádného počasí, ztráty nervů českých horolezců nebo nedostatečně informovaných Pákistánců, kteří na podobné záchranné mise nejsou vlastně úplně připravení a sami přiznali, že záchrannou akci podobného rozsahu ještě nezažili?

Úplnou pravdu asi stejně budou znát jen tři horolezci, z nichž dva mají teď jeden hlavní cíl – dostat se domů.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)