Hlavní obsah

EU rozhodne o migračním paktu po německých a francouzských volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie (EU) počká s rozhodnutím o osudu nového migračního paktu na výsledky nadcházejících voleb v Německu a ve Francii. V rozhovoru pro Euractiv to řekl viceprezident Evropské komise Margaritis Schinas, pod kterého migrace a bezpečnost spadá.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Leros

Článek

Členské státy si podle nového návrhu budou moci vybrat, zda přijmou přerozdělování migrantů, nebo zasponzorují jejich návrat. Kdo pro to nezvedne ruku je eurofob, soudí Schinas.

„Teď se nám blíží německé volby, pak nastane období pro sestavování nové vlády, a to se bude v podstatě časově shodovat s kampaní před francouzskými (prezidentskými) volbami,” řekl Schinas, který je původem z Řecka.

Ze Schinasových slov plyne, že věří, že v obou volbách zvítězí strany, respektive kandidáti, kteří návrh nového migračního paktu podpoří.

„Myslím, že bezprostředně po francouzských volbách zahájíme rychlý proces sbližování a dosáhneme konečné dohody,” řekl.

Proti jsou jen extrémní eurofobové

Dosažení dohody je podle viceprezidenta Komise v zájmu středopravých a středolevých stran a na kritiku se dle jeho názoru zmůžou jen eurofobové. Koho tím přesně myslí, ale nezmínil.

Foto: Profimedia.cz

Řecký viceprezident Evropské komise Margaritis Schinas

„Nejhlasitějšími odpůrci návrhu Komise na novou dohodu o migraci jsou eurofobní krajní pravice a eurofobní levice. Oba konce politického spektra chtějí migraci využít k tomu, aby tvrdily, že Evropa nedokáže řešit problémy svých lidí,” řekl v rozhovoru Schinas.

Eurofobové zprava podle něj chtějí hranice hlídat, zatímco eurofobové zleva nechtějí hranice vůbec. Navrhovaný migrační pakt je tak dle Chinase rozumným kompromisem.

Vedle zavedení efektivnějších a rychlejších procedur, konkrétně jednotných procedur na hranicích, počítá nový návrh také s opuštěním nápadu na povinné přerozdělovací kvóty.

EU hledá nový recept na migraci

Evropa

Místo toho přichází unijní exekutiva se systémem „flexibilního zapojení“ či „efektivní solidarity“, kdy se státy mohou podílet více způsoby – skrze relokaci žadatelů o azyl ze zemí prvního vstupu na své území (dotovanou z rozpočtu EU), zajištěním návratu lidí, který na azyl nemají právo (na vlastní náklady), nebo různými typy podpůrných opatření.

I přes výrazné změny v návrhu se zdá, že nejvýraznější kritici původního návrhu – tedy země visegrádské čtyřky – nejsou spokojeni. Prostor pro novou dohodu nevidí ani maďarský premiér Viktor Orbán (Fidesz), ani český premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám