Fettered to the Moment: Intuice a intelekt v slovenském současném tanci

Slovenská taneční tvorba prezentovaná na české půdě se vždy vyznačuje silným kreativním charizmatem, vysokou kvalitativní hodnotou tanečního zpracování a hlubokým zaujetím v tematice díla. Takto lze ohodnotit i performanci Fettered to the Moment, která byla v rámci Bazaar Festivalu prezentována ve Studiu Alta 30. srpna 2021. Původně zamýšlené outdoorové uvedení se nakonec vzhledem k nepřízni počasí vyměnilo za indoor v prostoru označovaném jako Altar. Její námět uchopil environmentální téma z pohledu vztahu člověka a přírody, respektive její fauny fungující intuitivně, a přece v jakémsi vnitřním systému, který se možná podobá a možné zásadně odlišuje od toho lidského.
bees-R – Fettered to the Moment (foto Noro Knap)

Autorka Jana Tereková je mezinárodně působící slovenská choreografka a tanečnice v současnosti žijící v Paříži. Zabývá se multižánrovou symbiózu pohybu, textu, hudby a obrazu a je vůdčí osobností skupiny bees-R, která propojuje mladé umělce a umělkyně obdobného zaměření převážně z Francie a Slovenska.

Jasná dramaturgická linie Fettered to the Moment / Priviazaní na kôl okamihu hned od počátku vtáhne diváka do problematiky, a to i bez obeznámení s hlubší podstatou tématu. Tři těla v těsném kontaktu při zemi evokují hmotu existující ve svém vlastním rytmu, vytvářející si svou vlastní energii. Symbióza přirozenosti je fungující do chvíle, než se jedna z jejích částí oddělí. Možná je to chyba způsobená nenadálým vychýlením osy, možná se projevil nově vznikající intelekt touhou po nezávislosti a individualitě. Nové počínání jako by rozjitřilo další nové dění, jako by proměnilo evoluční běh, ve kterém už každý ze tří elementů svým vlastním způsobem touží po svébytnosti. Ale samostatnost a svébytnost nejsou totožné a jejich pochopení je náročné. Čas odpočítává zbývající dobu a zpomalit či proměnit jeho neúprosnost může jen znovu spojení. Znovu nalezení vzájemné harmonie v nepevné jistotě.

Jana Tereková využívá v choreografickém zpracování velmi ladně a esteticky formovaný taneční slovník, který odkazuje nejen k základům v klasickém tanci a školení v moderních i současných tanečních technikách včetně kontaktního tance. Výrazovost jejího tanečního vyjadřování nepracuje přímo s popisností, nicméně konkrétnost určitých gest podtrhuje jejich dramaturgický akcent, což je typické a definující pro slovenský současný tanec. Dynamika pohybu má jasně strukturovanou rytmizaci střídající jemně plynoucí klid s výbuchy energie, zvraty a silovými projevy přecházejícími do něžnosti stagnace i uvolnění. Intelektuální motivace pohybového vyjádření je zcela evidentní, i bez znalosti pozadí inspirace lze takový tanec vnímat jako hluboké a zásadní umělecké sdělení.

Svůj díl na tom má samozřejmě i skvělá taneční interpretace v podání jak samotné autorky, tak i dalších protagonistů jejího díla. Edita Antalová je svou světlou jemností téměř typově přesným opakem tmavovlasé a tmavooké choreografky. Její taneční projev odkazuje ke školení v klasické taneční technice, ale tím je zároveň méně zemitý s pouhými náznaky jemné emocionality ranní mlhy či rozkvetlé louky. Lukáš Zahy alternující spolutvůrce představení Daniela Račeka svou polohu trochu ještě hledá, ale zároveň vnáší do choreografie určitou naivitu čisté nezkažené duše s průzračností vody. Oproti tomu technicky i výrazově nejvyspělejší Jana Tereková dává dílu silnou emocionalitu posunující dění podporující tematickou vizi. Lká i burcuje, ukazuje směr i bloudí v nástrahách vlastních činů. Je tím poutem k okamžiku, snahou vyvolávající odpojení.

Vznik Fettered to the Moment v prvopočátku byl inspirován prací hudebníka a bioakustika Bernieho Krausema, který se zabýval zvuky krajin bez lidské aktivity a zaznamenával audionahrávky larev, květin nebo opic. Jana Tereková ve svém tanečním díle otevírá otázku míry neodůvodnitelné nadřazenosti člověka vůči přirozeným principům přírody. Nakolik se považujeme za pány tvorstva, že podléháme pocitu toho, že víme lépe než zvířata, co ona potřebují a jak mají žít a fungovat. Choreografie jasně odkazuje ke kontrastům, ve kterých se člověk oproti přírodě ocitá. Zásadní lidské prozření však jen naznačuje.

bees-R (foto festival Bazaar)

Fettered to the Moment
Taneční tvorba a performance: Edita Antalová, Daniel Raček/Lukáš Zahy, Jana Tereková
Námět, choreografie: Jana Tereková
Sound design: Stroon, Joseph Champagnon
Dramaturgie: Jana Smokoňová
Outside eye: Anna Chauchat
Světelný design: Ján Ptačin
Kostýmy: Gabriela Paschová
Produkce: Roman Gombarček, bees-R
Premiéra: 7. 9. 2020, Bratislava

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments