Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚BIS postupovala v souladu se zákonem.‘ Prezidentovu stížnost poslanci odmítli

Michal Koudelka foto: Dan MaternaMAFRA

Ani prezident nemůže vyžadovat informace nad rámec zákona, řekl šéf komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek. „BIS postupovala v souladu se zákonem,“ shodli se členové komise. Prezidentovi Zemanovi vadilo, že nedostal od BIS odpověď na dotaz, zda zjistila konkrétní bezpečnosti rizika pro Česko při použití zpravodajských prostředků proti pracovníkům Kanceláře prezidenta republiky.
  17:35

„V rozporu se zákonem nedostal prezident republiky na svoji otázku do dnešního dne odpověď,“ stěžoval si Hrad v oficiálním stanovisku, které zveřejnil 26. srpna.

„Je zvláštní, že toto stanovisko je podepsané pouze Kanceláří prezidenta republiky,“ řekl po jednání Bělobrádek. Za sporná označil tvrzení v prohlášení Hradu.

I pro prezidenta platí zákon o utajovaných skutečnostech a nemůže proto vyžadovat informace nad rámec zákona. 

Poslanecká komise projednávala stížnost Kanceláře prezidenta republiky z vlastní iniciativy a vyžádala si k tomu také stanovisko Koudelky.

Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky navazovalo na předchozí Zemanovo vyjádření pro Blesk, podle kterého se v minulosti dozvěděl o odposleších nasazených na lidi v jeho nejbližším okolí.

Komise pro kontrolu BIS se tím v srpnu zabývala. Koudelka tehdy podle Bělobrádka potvrdil, že za dobu jeho vedení nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů.

Koudelka odmítl nařčení od Zemana. BIS nejvyšší ústavní činitele nesledovala

„Nová vláda rozhodne o jmenování na pět let,“ řekl premiér Andrej Babiš poté, co jeho vláda Koudelku pověřila řízením BIS až do rozhodnutí nové vlády po volbách.

Zeman je kritikem šéfa BIS dlouhodobě. Už šestkrát se postavil proti tomu, když vláda navrhla, aby jmenoval Koudelku generálem.