Jsem spíš kritik, říká Rohan o kajak krosu. Kvalifikace nové olympijské disciplíny čeká i Prskavce

Na mistrovství světa vodních slalomářů v Bratislavě se v pátek pojede kvalifikace kajak krosu. To je nejnovější olympijská disciplína, která má být atraktivní pro fanoušky. Češi v ní patří mezi elitu – Vavřinec Hradilek se stal prvním mistrem světa, Vít Přindiš letos ovládl evropský šampionát. Kromě nich ale poprvé nastoupí i Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem, kteří přitom nejsou velkými příznivci téhle novinky.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Rohan

Lukáš Rohan | Foto: Ivana Roháčková

Mistrovství světa vodních slalomářů v Bratislavě zažije dnes velkou premiéru. Olympijský vítěz Jiří Prskavec si poprvé zkusí novou olympijskou disciplínu kajak kros.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkají na novou disciplínu vodního slalomu čeští kajakáři

„Jsem spíš takový kritik té disciplíny a nelíbí se mi to. Ale zase si myslím, že když člověk něco kritizuje, tak by to měl nejdřív vyzkoušet a něco o tom vědět, a i to je důvod, proč do toho chci jít,“ vysvětluje Lukáš Rohan, kterému se nelíbí, že toho kajak kros podle něj nemá moc společného s vodním slalomem, nebo to, že na olympijských hrách sebral dvě zavedenější disciplíny rychlostním kanoistům.

Kajak kros

V jedné jízdě soutěží 3 až 5 závodníků na kajacích o postup do dalšího kola. Vítězem je ten, kdo projede cílem jako první.

To Jiří Prskavec se na novinku rád dívá, ale závodit v ní ho nikdy moc nelákalo, protože se svou drobnější postavou není zrovna typem do strkanic.

„Já prostě ten kontakt fakt nemusím a to je celý. Není to pro mě, nejsem to já,“ říká s úsměvem olympijský vítěz z Tokia.

Tak proč se tedy postaví na start mistrovství světa?

Protože ještě nejsou známá kvalifikační kritéria na příští olympijské hry v Paříži. Může se stát, že aby Jiří Prskavec mohl obhajovat zlato ve slalomu, bude muset něco předvést i v kajak krosu, protože dost možná se nominuje jen jeden český kajakář na obě disciplíny dohromady.

„V tu chvíli mi tak trochu nic jiného nezbývá než s tím začít a vyzkoušet si to,“ dodává ještě Rohan.

První test přijde na MS, ale asi ne se vším všudy, protože v kvalifikaci ještě závodí každý sám na čas a do hlavní kontaktní soutěže může projít jen nejrychlejší z českých slalomářů.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme