Vegetables 2758670 1920

Nevzdávejte se ani v zimě čerstvé zeleniny. Začátek podzimu je ideální pro nové sázení

Mnoho zahrad nyní nabízí hojnost ovoce a zeleniny ke sklizni, zavařování a vychutnávání. Sklizeň zaměstnává všechny zahradníky a výsev nových semen je to poslední, na co v tomto období myslí. Ale i červenec a srpen jsou skvělými měsíci pro výsadbu plodin, z kterých se budete těšit i během zimy. Zde jsou tipy na některé z nich.

Co je zimní zahradničení?

Možná jste termín zimní zahradničení ještě neslyšeli. Jednoduše se jedná o výsadbu a sklizeň plodin, kterým nevadí chladnější počasí. Zahradníci o něm mluví v následujících případech.

Zdroj obrázku: Freepik

Plodiny vysazené na konci léta a na podzim se sklizní po celou zimu

Tyto pozdně zaseté plodiny vyrostou ještě před prvními mrazíky, ale v zahradě se dobře udrží i v zimě, takže je můžete sklízet, i když ostatní rostliny už mrznou. Během zimních dní už nepovyrostou, ale zůstanou v dobrém stavu. Patří sem např. kořenová zelenina, petržel, hrášek nebo špenát.

Mohlo by vás zajímat:  "Takhle se správný zahrádkář nechová. Buď o záhony pečujte, nebo je nechte jiným," vytkl jsem novým sousedům

Výsadba sezónních plodin se sklizní před poklesem teplot

Vzhledem k tomu, že záhony zůstávají od letní sklizně prázdné, poskytují příležitost pro rychle rostoucí plodiny, které můžete sklidit a sníst dříve, než přijde zima. Do této kategorie může spadat vše, co vyroste za 3 až 6 týdnů, tedy ředkvičky, rukola nebo hlávkový salát.

Výsadba pomalu rostoucích plodin se sklizní na konci zimy nebo začátkem jara

V tomto případě vstupují plodiny do zimy ještě plně nevyrostlé, ale jsou schopné přezimovat. Jak se dny začnou prodlužovat, probudí se a nastartují růst. Mezi tyto plodiny patří cibule, květák, česnek a některé druhy brokolice.

Mohlo by vás zajímat:  Klasickým záhonům začíná zvonit hrana. Trend vyvýšených záhonů přináší výhody i praktičnost
Zdroj obrázku: Freepik

Jakou zeleninu můžete zasadit právě teď?

Obecně platí, že by se výsadbou „zimní zeleniny“ mělo začít v červenci a srpnu, pokud je ale teplé počasí, dá se výsadba prodloužit až do října. Hlavním omezujícím faktorem je sluneční světlo. Důležitým parametrem je také teplota, tu ale můžete upravit pomocí skleníků nebo krytů záhonků. Pamatujte, že pokud teplota klesne pod -4 ºC, je vždy lepší rostliny chránit. A jakou zeleninu tedy zasadit právě teď? Zde jsou naše tipy:

  • kořenová zelenina (mrkev, petržel),
  • hrášek,
  • kapusta a zelí.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/vgen/when-to-pick-winter-vegetables.htm
Přidat na Seznam.cz