Eternals jako první marvelovka varuje rodiče před sexem

Eternals jako první marvelovka varuje rodiče před sexem | Fandíme filmu
Marvel Studios
V Hollywoodu stále platí to samé: Násilí klidně, sexuální chování co nejméně.

Americká ratingová komise udělila přístupnost snímku Eternals. Dostal známku PG-13, tedy „do 13 let nevhodný“. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, tuhle přístupnost mají všechny Marvel filmy. Zajímavé je zdůvodnění. V tomhle konkrétním případě rozhodnutí o PG-13 padlo kvůli vyobrazenému „fantasknímu násilí a akci, několika nevhodným výrazům a krátké sexualitě“.

Sexualita je přitom něco, čemu se velkofilmy dlouhodobě vyhýbají a o marvelovkách to platí dvakrát. Sexuální chování není součástí života jednotlivých postav. Občas někdo utrousí dvojsmyslnou poznámku, občas se někdo smyslně zadívá. Intimní interakce postav se povětšinou omezuje na polibky mezi romantickými protějšky.

Naposledy něco podobného bylo k vidění u Marvelu ve filmech Iron Man a Neuvěřitelný Hulk z roku 2008, tedy z doby, kdy ještě Marvel filmy nedistribuoval Disney, ale studio Paramount. Tehdy ratingová komise rodiče malých diváků varovala před tím, že je v obou snímcích „krátký sugestivní obsah“. Tehdy šlo o Starkovy milovnické eskapády a o to, že se Bruce Banner nesměl jakýmkoliv způsobem vzrušit, pokud se neměl proměnit v Hulka.

Sexuální chování může dokreslovat osobnosti hrdinů, jak je tedy možné, že jej marvelovští tvůrci tak málo využívají? Důvody budou pravděpodobně dva. Jednak ten časový. Marvel filmy musí představit řadu postav, odvyprávět děj, připravit několik pokračování a spin-offů, přinést akci a humor. Aby se to všechno stihlo, vývoj postav, krom toho nejzákladnějšího, musí ven.

A pak je tu puritánství. Disney cílí na rodiny a celosvětový trh. Celá řada států se staví k sexualitě odmítavě. Čím méně se jí zobrazí, tím snazší je cenzorský proces. V Americe proti sobě můžete „nevhodným“ obsahem poštvat nejrůznější nátlakové skupiny a k tomu se dopředu ví, že ratingová komise MPAA je nejcitlivější právě na cokoliv, co by mohlo zavánět sexualitou. Takže proč se tomu z praktických důvodů raději nevyhnout…

Dál tak trvá situace, kdy mládež podle filmového průmyslu prakticky nemá vědět, že sexualita existuje, zatímco celkem libovolná míra násilí je v pořádku...dokud neukážete, že to násilí má následky (tedy neukážete silné krvácení, otevřené rány apod.).

PS: Můžete se vsadit, že jakékoliv sexuální chování v Eternals bude jen v naprosto minimální míře.

V komiksech jsou The Eternals dalším výtvorem Jacka Kirbyho, který je poprvé představil v roce 1976. Jedná se o uměle vytvořený národ, u jehož zrodu stáli tzv. Celestiálové, božské bytosti světa Marvelu. Eternaly Celestiálové stvořili na Zemi, z předvěké podoby člověka. Eternalové jsou dlouhověcí, téměř nezničitelní, mají nadlidské síly, silou vůle ovládají každou buňku svého těla a dovedou manipulovat kosmickou energií. Málo se ale rozmnožují a je jich konstantně poměrně nízký počet. Eternalové přísahali, že budou chránit smrtelníky před Devianty, což je další výtvor genetických hrátek Celestiálů. Devianti se od pradávna pokoušeli lidi zotročit a svou menší moc si vždy pokoušeli nahradit s pomocí technologických výdobytků.

Režisérkou filmu je Chloe Zhao, scénář napsali Matthew a Ryan Firpovi. V hlavních rolích se objeví Richard Madden, Kit Harington, Gemma Chan, Salma Hayek, Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Lia McHugh, Barry Keoghan a Don Lee. Datum premiéry je stanovené na 4. listopadu 2021.

Foto: Marvel

Zdroj: MPAA

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest