Lettuce 1517239 1920

Čerstvý salát potěší všechny, kdo se snaží zhubnout. Dopřát si ho lze ve velkém bez výčitek

Listový nebo ledový salát potřebuje ještě před konzumací důkladně umýt, zvlášť pokud jste ho zrovna vytrhali ze záhonu. Ty, které koupíte v obchodě, jsou sice umyté, i tak si ale dávejte pozor, aby v žádném z listů nezůstal kousek hlíny nebo jiné nečistoty.

Ještě před samotnou přípravou salát umyjte horkou vodou

Vroucí voda bude nejlepší způsob, jak salát poctivě umýt. Můžete takto očistit všechny druhy salátu. Listy následně můžete opláchnout studenou vodou, ale ne příliš dlouho, protože jinak ztratí cenné vlastnosti. Po umytí je nutné listy nechat uschnout nebo je osušit, aby voda zbytečně nekapala do jídla.

Mohlo by vás zajímat:  Okurky potřebují dostatek vláhy a živin. Úrodu podpoří kopřiva, kostival a droždí
Zdroj obrázku: Pixabay

Salát zbavte hlavně tmavých listů, můžete použít jen vnitřek. Když ho pak rozkrojíte na čtvrtky a přelijete zálivkou, o to více si na něm pochutnáte. Můžete ho dokonce tepelně upravit, i hlávkový salát lze připravit dušením. Ze salátu si můžete připravit další druhy salátů. Oblíbené jsou saláty pouze ze zelených listů nebo zeleninové saláty, které jsou hned hotové.

Pokud salát nakrájíte na nudličky, získáte ohromné jídlo

Salát nemusíte jen trhat na kousky. Můžete listy stočit do ruličky a nakrájet na tenké plátky. V salátové míse budou takto připravené kousky salátu vypadat pohledně a chutně. Jestli jste milovníkem vietnamských závitků, můžete si je doma vyrobit pomocí hlávkového salátu, který použijete místo rýžového papíru.

Mohlo by vás zajímat:  Ne všichni ho milují, ale pro všechny je zdravý. Celer zařaďme do jídelníčku ještě dnes
Zdroj obrázku: Pixabay

A ze salátu si snadno můžete připravit také polévku, která je jednoduchá a velmi chutná. Hlávkový salát je nutné nakrájet na nudličky, poté povařit a nakonec rozmixovat. Salát spojte s masovým vývarem, přidejte zelenou petrželku a máte hotovo. Jestli použijete méně vývaru, vznikne skvělá příloha k masu. Spotřeba salátu tak může vzrůst klidně na několik hlávek denně. Salát nemá téměř žádné kalorie, takže si ho můžete dopřát bez výčitek.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-wash-salad-greens/
Přidat na Seznam.cz