Foto použito se souhlasem společnosti ID Soft

Nadšenec vytvořil lampičku, která bliká jako ikonické světlo ze hry Quake

Za zakladatele žánru 3D stříleček jsou považovány tituly jako Wolfenstein 3D nebo Doom, není dobré zapomínat na jejich následovníky. Z nich musíme vypíchnout především titul Quake, který byl revoluční především díky použité technologii. Na rozdíl od svých předchůdců se jednalo o hru, která byla plně 3D a podporovala pokročilejší efekty práce se světly. A i díky tomu bylo hraní mnohem hororovějším zážitkem. Jedním z efektů, které vytvářely atmosféru byla blikající světla.

A právě na tento prvek herního světa hry Quake si vzpomněl maker Rodrigo Feliciano a vytvořil blikající Quake lampu. Využil k ní mimo jiné i originální zdrojový kód ze hry, který frekvenci blikání určoval. Doporučuje si hru Quake zahrát v místnosti osvětlené tímto typem světla, lepší atmosféru nenajdete.

Zdrojový kód blikajících světel má zajímavý příběh. Nadšenci zjistili, že stejný kód, který napsal John Carmack pro blikání světel, byl následně použitý ve hře Half-Life a později i v jeho virtuální podobě Half-Life: Alyx. Efekt je řešen řetězcem písmen, které indikují změny jasu v čase, přičemž „a“ je zcela tmavá, zatímco „z“ je světlá. Ikonické blikání je možné zapsat jako „mmamammmmammamamaaamammma“. Tato technika byla ve hrách používána velmi dlouho.

Ve světě videoher se z této blikající sekvence stal svým způsobem easter egg, pomrknutí na znalé hráče a pocta původnímu dílu. A díky otevřenému kódu a návodu, který dal Rodrigo Feliciano k dispozici internetové komunitě, si nyní může každý vyzkoušet ikonické světlo sestavit.

Zdroj: gizmodo.com