Energetické společnosti se pouštějí do výzkumu čistší formy vodíku

Plynovod

Plynovod Zdroj: profimedia.cz

Plynovod
2
Fotogalerie

Společnosti EP Infrastructure (EPIF), Eustream, NAFTA a RWE Supply & Trading chtějí společně prozkoumat možnosti rozvoje nejmodernějších zařízení na výrobu modrého vodíku, tedy čistší formy vodíku, na východním Slovensku. Za tímto účelem nyní společnosti podepsaly memorandum o porozumění. Firmy to uvedly ve společném prohlášení.

Společnost RWE Supply & Trading by mohla odebírat a dovážet vyrobený vodík do Německa a na další klíčové trhy RWE v západní Evropě. Vodík by pak mohl být přepravován do Německa prostřednictvím upraveného plynovodu Eustream. Oxid uhličitý zachycený při výrobě vodíku by mohl být uložen ve vyčerpaných ložiscích zemního plynu na Slovensku nebo v sousedních zemích středovýchodní Evropy. Partneři se chtějí podílet na urychlení náběhu vodíkového hospodářství a významně přispět k evropským ambicím v oblasti dekarbonizace.

RWE Supply & Trading je obchodní odnoží energetické společnosti RWE, která se zaměřuje na výzkum v oblasti zeleného vodíku. RWE Supply & Trading usiluje o dovoz zeleného a nízkouhlíkového vodíku a jeho derivátů (např. čpavku) do Německa a na další evropské trhy, aby doplnila vlastní výrobu zeleného vodíku společnosti RWE.

„Očekáváme významnou poptávku po dovozu nízkouhlíkového vodíku do Německa s cílem uspokojit domácí trh již v roce 2030. Potenciální odběr nízkouhlíkového vodíku vyrobeného na Slovensku a jeho dovoz do Německa prostřednictvím upravené potrubní infrastruktury by tuto poptávku uspokojil a zároveň by podpořil vytvoření infrastruktury potřebné pro budoucí dovoz zeleného vodíku z východní Evropy, včetně Ukrajiny,” uvedl Ulf Kerstin, provozní ředitel společnosti RWE Supply & Trading GmbH v tiskové zprávě Energetického a průmyslového holdingu.

EPIF, Eustream a NAFTA jsou lídry v oboru plynové infrastruktury v regionu střední a východní Evropy. Obě společnosti zastřešené EPIF plánují vstup do oblasti vodíkového hospodářství a s tím spojené infrastruktury.

„Společnosti v portfoliu EPIF provozují infrastrukturu, která je důležitá pro mezinárodní přenos vodíku a jeho skladování. Ležíme mezi předpokládanými centry výroby ve střední a východní Evropě, včetně Ukrajiny a spotřebou v Německu a dalších západoevropských zemích. Spolupráce s RWE nám umožní společně prozkoumat příležitosti, které jsou důležité pro úspěšnou energetickou transformaci EU,“ říká Gary Mazzotti, generální ředitel společnosti EP Infrastructure.

„Nedávno jsme oznámili ambice připravit naši rozvodnou síť na vodík. Do roku 2023 chceme být technologicky připraveni přijímat do naší soustavy vodíkové směsi až do 5 procent a v budoucnu plánujeme vyčlenit jeden z našich plynovodů pro přenos čistého vodíku,“ říká Rastislav Ňukovič, generální ředitel společnosti Eustream.

„Skladování vodíku hraje zásadní roli v dosažení úspěšného vodíkového hospodářství. Naše dlouhodobé zkušenosti se skladováním a naše strategická poloha nám umožňují významně přispět ke spolupráci v oblasti skladování vodíku a CO2,“ říká Martin Bartošovič, generální ředitel společnosti NAFTA.

Společnosti ustanovily společnou pracovní skupinu, která vytvoří plán realizace projektu a v následujících měsících povede dialogy s příslušnými zainteresovanými stranami umožňujícími realizaci projektu, a to především na Ukrajině, v České republice a v Rakousku. Všechny společnosti považují memorandum za důležitý krok k dalšímu rozvoji svého podnikání v oblasti vodíku.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub