Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vltavský: Jak se vyplatilo nedat na recenze a jít do kina. A vy to udělejte taky!

    I když o úspěchu nových filmů rozhodují diváci, tvůrci přesto s napětím očekávají, jak dopadnou první dojmy a kritiky. Když scenárista a režisér Petr Kolečko jen zběžně přelítl titulky některých z nich, musely na něj jít mdloby. Opravdu je jeho novinka Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou v hlavní roli jedním z nejzbytečnějších filmů roku?

    „Jeden z nejzbytečnějších filmů roku. Zbožňovaný se zřekl smíchu,“ napsala o snímku na iDNES.cz známá filmová kritička Mirka Spáčilová, která mu dala 30 procent.

    „Zbožňovaný aneb Ani nejlepší herci slabý děj neutáhnou,“ shrnula novinku Věra Míšková pro deník Právo a udělila 40 procent.

    Kdyby se měl divák řídit jen tím, co o novém filmu Petra Kolečka vyšlo, radši by zůstal doma. Co na tom, že v něm v hlavní roli pediatra Zdeňka, jehož předobrazem byl scenáristův dědeček, zazářil Jiří Bartoška, kterému zdatně sekunduje Zuzana Kronerová v roli podváděné manželky Olgy.

    Přiznám se, že po přečtení prvních recenzí byly mé pocity dosti smíšené. Nebudu tajit ani to, že jsme se s kamarádkou radši posadili na kraj, abychom nerušili ostatní, kdyby se náhodou černé scénáře naplnily.

    Těch 99 minut se Zbožňovaným nám uteklo jako nic. Žádná hluchá místa, prostoje, obšírné vnitřní monology postav nebo rozmáchlé retrospektivní obrazy, které jsou poslední dobou tolik oblíbené nejen ve filmech, ale i v seriálech. Děj má spád už od začátku a navzdory prvním dojmům známých kritiček jsme se docela nasmáli a nebyli jsme v Lucerně zdaleka sami.

    Osvěžující bylo v první řadě to, že Zbožňovaný nechce moc mudrovat, kázat a zbytečně moralizovat, i když se o to chvílemi pokouší. Zejména pak ústy Martiny Czyžové, která hraje Bartoškovu uvědomělou vnučku Anetu. Divák ale rozhodně nemá pocit, že na něj autor hodil tíhu světa a má se stydět i za to, že do kina přijel tramvají a nešel 10 kilometrů ve slotě a bahně pešky.

    Herecká delegace na premiéře filmu Zbožňovaný

    Děj není nijak zvlášť komplikovaný a hlavní hrdina toho po mrtvici ani moc nenamluví. O to větší prostor dostanou ostatní herci. Místy je to možná trochu přitažené za vlasy a prvoplánové, místy Kolečko ujel s příliš „klišoidními“ hláškami, diváci mu to ale jistě odpustí.

    Už proto, že z Jiřího Langmajera konečně není nagelovaný arogantní „plájboj“, ale sympatický „lúzr“ Karel, co miluje svou exmanželku, auta a občas si rád zahulí. Proto, že do filmu zlanařil Zuzanu Kronerovou, která je coby rezignovaná a zároveň rebelují choť skvělá. Nebo za to, jaká alotria předvádí Ivana Chýlková v roli milenky, která chce svého miláčka urvat pro sebe za každou cenu. Palec nahoru si zaslouží i Štěpán Kozub coby poněkud slizký hudebník se zálibou v ženské kráse a vášní pro Koreu.

    Petr Kolečko jistě má co zlepšovat, dobrým režisérem se člověk nestane přes noc a on to dobře ví. Nemusí ale propadat trudnomyslnosti a beznaději. Jeden z nejzbytečnějších filmů roku vypadá určitě jinak než zmíněný Zbožňovaný.

    Jako oddychová hořká komedie s prvky sociálního dramatu a sonda do jednoho zdánlivě idylického manželství bude Zbožňovaný jistě fungovat. Druhé Pelíšky se z něj zřejmě nestanou, rozhodně však stojí za víc než za oněch 30 procent. 

    Nehledě na to, že o tom beztak rozhodnou sami diváci a návštěvníci kin...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:40 sobota 22. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Trapas
      10
    • Cože
      5
    • Haha
      3
    • Tvl
      3
    • Sladký
      1