Hlavní obsah

Na střídačku Rusů se vrací velké jméno! Sbornou povede na olympiádě i MS

K ruské hokejové reprezentaci se vrací kouč, který ji v poslední době dovedl k jejím největším úspěchům. Novým trenérem sborné, který ji povede i na únorových zimních olympijských hrách v Pekingu, byl jmenován Oleg Znarok. Dosavadní šéf ruské střídačky Valerij Bragin bude jeho konzultantem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oleg Znarok se vrací na střídačku ruské reprezentace jako hlavní trenér.

Článek

Osmapadesátiletý Znarok sbornou vedl už od sezony 2013/14 do zimních olympijských her 2018 v Pchjongčchangu. A své působení orámoval dvěma zlatými medailemi. V roce 2014 dotáhl Rusy v Minsku k jejich dosud poslednímu triumfu na MS, na posledních ZOH v Jižní Koreji získal rovněž nejcennější kov. Dva měsíce poté kvůli vyčerpání ohlásil svou rezignaci.

„Znarok je mezi hráči NHL respektován. Doufáme, že tým sjednotí. Má charisma, je vítěz. Dokázal to (před sedmi lety) na mistrovství světa v Minsku," řekl prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak o Znarokovi, který má z MS ještě stříbro a dva bronzy.

Znarok, který poslední dvě sezony vedl v KHL Spartak Moskva, podepsal smlouvu na jednu sezonu. Rusy by tak měl vést i na květnovém šampionátu v Tampere a Helsinkách.

Při hrách v Pekingu, kde bude Rusko jedním ze soupeřů Česka v základní skupině, budou jeho asistenty Sergej Zubov a Alexej Žamnov. Bývalý vynikající obránce Zubov, který se Žamnovem vyhrál ZOH v roce 1992 a dvakrát získal Stanley Cupů, působí v tomto ročníku jako hlavní trenér rižského Dinama v KHL.

Reklama

Související témata: