Mistr digitálního sběratelství. Rapper Snoop Dogg na sebe odhalil, že drží stovky milionů korun v NFT

Filip HouskaFilip Houska

sn-cc-streets-2

Foto: Casa Verde Capital/CC

Americký rapper Snoop Dogg je vášnivým sběratelem NFTs

0Zobrazit komentáře

Když cestou městem odložíte telefon a podíváte se okolo sebe, zjistíte, že vám venkovní svět odkryje příběhy, které na sociálních sítích nenajdete. Žena napravo vás zaujme outfitem, kluk vlevo vás oslní stylovými sneakers, od party před vámi uslyšíte nové hudební album a na plakátu v tramvaji zjistíte, že si na tento víkend nebookujete rodinnou sešlost, ale jdete na skvělý mejdan. Vnímáme to i my, a proto uvádíme nový newsletter CC Streets.

Během pěti minut vám nabídneme zásadní zprávy ze světa módy, hudby, umění a urban culture jako takové. Vyzdvihneme streetwearovou značku, která by neměla ujít vašemu radaru, a když zbyde čas, dostanete mé doporučení, s jakým albem či podcastem si v posledním týdnu zpříjemňuji cestu MHD. A hned na začátek se mrkneme na legendárního Snoop Dogga a jeho investice.

Aby vám naše další shrnutí zajímavých zpráv ze světa hudby, módy i pouliční kultury propříště neuniklo, přihlaste se k odběru newsletteru CC Streets zde.


Snoop Dogg potají sbíral NFTs

1

Foto: Christie’s/Larva Labs

Pixelovití avataři zvaní CryptoPunks

Snoop Dogg je aktivní na různých frontách. Vedle toho, že v 90. letech téměř do krve hájil barvy západního pobřeží v začátcích americké hiphopové éry a postaral se o několik přelomových alb, v poslední době také investuje, například do marihuanového byznysu. Jak se ale ukazuje, je také velkým fanouškem NFT, trendu ze světa kryptoměn, v rámci kterého se sbírají zpravidla digitální obrázky všeho druhu.

Nyní legendární americký rapper oznámil, že takzvaná eneftéčka potají sbíral pod pseudonymem Cozomo de‘ Medici. Pokud oblast NFT aktivně sledujete, tak tento profil nejspíš znáte. Zpravidla jste na něm mohli nacházet nejrůznější novinky, lákadla na nová díla, soutěže a podobně. Dlouho se však nevědělo, kdo tajemný Cozomo de‘ Medici je. To už je nyní minulostí.

Podle serveru DappRadar, který mimo jiné sleduje portfolia sběratelů NFTs, má Cozomo de‘ Medici alias Snoop Dogg kolekci v hodnotě okolo 17 milionů dolarů, tedy zhruba 370 milionů korun. Mezi jeho nejvzácnější kousky patří tzv. CryptoPunks, kteří kryptotrend NFT prakticky odstartovali, přičemž nechybí ani deset Meebitů, což jsou postavičky od tvůrců zmíněných „kryptopunků“. Vyvstává ale otázka, zda Snoop Dogg nelže.


– Bulletin 

? Balenciaga se spojuje s hrou Fortnite: Španělský módní dům Balenciaga se vydává do nových vod a spojuje se s herním megahitem Fortnite, se kterým vydává kolekci tematického oblečení. To bude dostupné nejen ve hře, ale také ve skutečném světě v podobě například mikin.

? Prestižky ožívají v huňatém provedení: Ikonická česká obuvnická značka Prestige navázala spolupráci s e-shopem Ovečkárna, se kterým představila nové tenisky. Oproti původní verzi jsou tvořené z hnědé hovězí kůže, zateplené a určené do sychravých podzimních a zimních dní.

? Louis Vuitton cestuje na Mars: Luxusní módní značka Louis Vuitton vydává další díl své knižní série Travel Book, tentokrát se vydává až na Mars. Čtenářům představuje fiktivní příběh z budoucnosti, v níž exponenciální růst populace a zvyšující se teploty změnily dříve obyvatelné oblasti ve vyprahlé pouště a donutily lidstvo vydat se na rudou planetu.

? Český Nilmore s cirkulárním oblečením: Ostravský startup Nilmore přistupuje k udržitelnosti tak, že oblečení vyrábí z již použitých kusů. Teprve se rozjíždí, ale už teď má firma pod vedením Mikuláše Hurty velké ambice a chce postavit i sběrná místa, kam by lidé opotřebované oblečení vhazovali.


– Streaming culture ?

Spotify, Apple Music a YouTube nás skoro denně zásobují novou hudbou, ale že by všechno stálo za váš poslech, se rozhodně říct nedá. Mrkněte proto na tři klíčové releasy uplynulých dní, které můžu doporučit z vlastní ušní zkušenosti.

***

Lifeform – Angels & Airwaves

Tom DeLonge utkvěl v paměti fanoušků punk rocku především jako neodmyslitelný člen kapely blink-182. V ní už ale roky nepůsobí, namísto toho naplňuje své hudební sny v uskupení Angels & Airwaves, které nyní vydalo další desku. A pokud jste slyšeli jeho předchozí alba, nebudete nejspíš nijak překvapeni. Opět jde o melodickou jízdu s příjemně pronikavým DeLongovým hlasem.

***

These Things Happen Too – G-Eazy

Americký rapper G-Eazy vydává své v pořadí čtvrté studiové album, které na můj vkus překypuje až přílišnou sebereflexí. I tak ale jsou These Things Happen Too ukázkou kvalitního rapu, ve kterém Gerald Gillum aka G-Eazy vystupuje coby hudební postava, jež se jen tence odděluje od skutečného světa. Na desce má i velká jména průmyslu jako Lil Wayne, YG nebo Ty Dolla $ign.

***

Hitler Wears Hermes 8: Side B – Westside Gunn

Zpět ke kořenům. Takto na mě působí nová deska amerického interpreta pod pseudonymem Westside Gunn, která navazuje na předchozí dílo Hitler Wears Hermes 8: Sincerely Adolf. A opravdu má grády. V dobách „popovějšího“ rapu je novinka velmi dobrým zpestřením, které má tvrdší nádech a boombapovější tóny.


– Sneakers window ?

Boty dělají člověka. Dělají i vás? Vybírám jednu siluetu, která by neměla uniknout vaší pozornosti. A pokud budu často odkazovat na různé colorways Jordanů jedniček, není to náhoda.

***

Nike LeBron 19

Nike a jeden z nejlepších basketbalistů planety LeBron James vzdávají hold pokračování filmu Space Jam, ve kterém se „King James“ sám objevil. Společně představují nový model basketbalových tenisek, které vynikají bílým pozadím s průsvitným svrškem pro stylizaci. Zajímavé je, že mají na sobě i mapy ústředí Nike a pozemků studia Warner Bros. Nebýt nepříliš vzhledných prvků v oblasti paty, dokázal bych si představit, že s nimi brouzdám i po venku.

nike-lebron-19_1

Foto: Nike

Nike LeBron 19


– Cestou tramvají ?

Jet městskou hromadnou dopravou bez sluchátek je jako jít do mekáče pro salát – dá se to, ale víte, že je něco špatně. Inspirujte se mými aktuální hudebními a podcastovými tipy.

***

Rien 100 Rien – Jul

Po zhlédnutí filmu Severní Marseilles na Netflixu jsem hned začal hledat skladbu, která hrála policistům v autě. Shazam mě nezklamal a vyhodil mi La Bandite od marseillského rodáka pod pseudonymem Jul. A byť jde o dva roky staré dílo, celé album Rien 100 Rien ukazuje moderní francouzský rap, kterému sice nerozumím ani slovo, ale proč by to bylo třeba, když vás uhrane tvrdá a melodická flow. Hodno šance!

***

Radovan Vávra – Ladislav Sinai Podcast

Láďa Sinai točí podcasty především s rappery, ale občas zabrousí i do jiných vod, klidně i těch investorských, což pro jeho cílovku nemusí být to pravé ořechové. Osobně jsem byl tímto výběrem překvapen, ale výsledek mě hodně potěšil. Radovan Vávra coby ostřílený investor a bývalý ředitel Komerční banky mluví o finanční gramotnosti generace Z, bydlení pro mladé a samozřejmě penězích. A má fakt řadu skvělých pointů.


– My fashion story ?

Dáváte přednost spíš jedné značce, nebo raději kombinujete brandy? Udělejte si přehled nejen o streetwearové módě a ponořte se do krátkého příběhu o jedné z těch, která může bavit.

***

The Couture Club

Britský streetwear má dlouhodobě skvělý náboj, jenž se projevuje zpravidla jednoduchými střihy, decentními potisky a samozřejmě tracksuity, respektive teplákovými soupravami, které můžete vidět na řadě tamních grimeových interpretů. A značka The Couture Club je jedním ze zářných příkladů, který se do tohoto módního nastavení přesně trefuje.

The Couture Club vznikl v roce 2015 a stojí za ním britská televizní hvězda Ross Worswick, která měla jeden hlavní cíl – vytvořit z této značky „dostupný luxus“ inspirovaný Manchesterem. Aby ale tuto vizi naplnil, potřeboval někoho, kdo má s podnikám zkušenosti. A jeho parťák Scott Shashua se do krámu hodil ze všech nejvíce.

couture-1

Foto: The Couture Club

Podzimní bunda od The Couture Club

Relativně neznámou streetwearovou značku tvoří nejen trička a mikiny, ale také bundy, kalhoty či různé doplňky (od kšiltovek přes kulichy až po ponožky). Všechny kousky mají hlavní symbol – logo Couture v psacím písmu, což v mnohých může evokovat styl kalifornského velikána Stüssy.

Některé kolekce však vychází z poněkud šílenějších grafických nápadů a mají na sobě všelijaké štítky. Mě osobně nejvíce baví Essential Funnel Neck Shell Jacket v černé barvě, jehož ležérní styl a minimalistický design je naprosto dokonalý do městské džungle. Mrkněte na thecoutureclub.com.


Jak se vám nový díl CC Streets líbil? Našli jste něco, co nám uniklo? A o čem bychom měli napsat příště? Dejte mi vědět na filip@czechcrunch.cz!

Diskuze (0)

Novinka

Anonym