Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ano, už je dráž. Opozice se před volbami snaží vysokou inflaci spojit s Babišem

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česká republika se, stejně jako okolní svět, v posledních měsících potýká s rostoucí inflací. Ta se krátce před českými sněmovními volbami stala i politickým tématem.

Důraz na vysokou inflaci a její spojování s vládou Andreje Babiše (ANO) je z pohledu kampaně opozičních stran logickým krokem. Zdražování se dotýká prakticky každého voliče, pro opozici tak jde o lákavou příležitost ukázat na vládu prstem a spojit ji s nepříjemným tématem. Koalice Spolu, podle volebních modelů nyní hlavní vyzyvatel hnutí ANO, k této otázce vytvořila grafiku ve stylu letáku z obchodu. Premiéra Andreje Babiše v ní s vysokými cenami přímo spojuje.

Podobně se do vlády strefuje také druhá opoziční koalice. Piráti a Starostové na Twitteru Babišův kabinet obviňují z nezájmu o životní úroveň lidí a bezmezného zadlužování.

Potenciál tématu před volbami si zjevně uvědomují i zástupci hnutí ANO. V minulých týdnech věnovali značné úsilí, aby vazbu mezi inflací a vládními kroky vyvrátili. Premiér se k růstu ceny vyjadřoval opakovaně, na Facebooku se inflaci věnovala i ministryně financí Alena Schillerová. Za vládu se postavil i člen rady České národní banky Aleš Michl, jenž byl dříve poradcem současného předsedy vlády. Vicepremiér Karel Havlíček pak přišel s myšlenkou kompenzací zvyšujících se cen energií.

Je ale otázkou, jestli toto téma v době vrcholící kampaně může ve finálním volebním výsledku hrát významnou roli. Podle sociologa Jana Červenky, který je autorem výzkumu sledujícího hodnocení ekonomické situace domácností, bude zásadní právě to, zda se opozici podaří vytvořit nálepku spojující inflaci s vládou.

„ANO je hlavní vládní stranou a může z tohoto titulu být činěno odpovědným. Čeští voliči jsou obecně v postoji k záležitostem spojeným s měnovým a fiskálním vývojem dost konzervativní. To by pro ANO v případě nějaké eskalace problému těsně před volbami problém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Osobní finance

Sněmovní volby

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější