Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dáta bez pátosu hovoria o dobrých správach pri delta vlne: Kollár nesúhlasí! Vzdávam to, odkazuje

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: youtube.com / FMFI UK)

BRATISLAVA – Čísla stúpajú, hospitalizácii pribúda, rovnako aj úmrtí. Situácia sa začína podobať tej z jesene minulého roku, Slovensko postupne červenie a bordovie. Dátoví analytici z platformy Dáta bez pátosu však vidia svetlo na konci tunela. Podľa ich slov nebude tohtoročná vlna tak zlá, ako tá predchádzajúca.

Za štvrtok pribudlo na Slovensku takmer 900 pozitívne testovaných PCR testami, v nemocniciach má potvrdený COVID takmer 400 pacientov a rovnako sa zhoršuje aj situácia v okresoch. Na mape COVID automatu máme už len jediný zelený okres, a tým je Dunajská Streda.

Archívne VIDEO Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov

Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Východ Slovenska je už červeno-bordový, bordové okresy však nájdeme aj na západe Slovenska. Mnohí odborníci tvrdia, že sme o dva týždne predbehli situáciu z minulej jesene, kedy sa koncom septembra začala situácia rapídne zhoršovať. Medzi nimi aj dátoví analytici z Dáta bez pátosu. Tento rok sme mali už 20. júla presne toľko prípadov (na 14 dňovej báze) ako minulý rok 6. augusta. A tak sme krivky napasovali na seba: posun je 17 dní. Tento posun zachovávame,“ vysvetlili s tým, že za posledných 14 dní sme mali 8000 pozitívnych a v minulom roku sa toto číslo dosiahlo o 17 dní neskôr.

Dáta bez pátosu hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Čakali by ste viac pozitívnych?

Avšak, oproti minulému roku sa robí oveľa viac PCR testov, a to či už so školskými testami, alebo bez nich. „Čakali by ste viac pozitívnych? My áno. Ale nie sú. Delta sa šíri ďaleko rychlejšie? Áno a čakali by sme strmšiu krivku pozitívnych. Ale nie je. Za najbližších 11 dní sa počet pozitívnych v roku 2020 zdvojnásobil zo 8000 na 16000. Je možné podobný vývoj očakávať aj tento rok a dostať sa zo včerajších 8000 k 1. novembru na 16000? Je to možné, ale o moc strmší rast nebude,“ vysvetlili analytici. Poukázali na to, že tento rok nepozorujú strmší rast, a to aj napriek delte so zlou povesťou. Ba dokonca je podobný, možno aj mierne slabší, keďže sa na Slovensku v porovnaní s minulým rokom viac testuje. Predpokladajpú, že tento trend bude pokračovať aj najbližšie dva týždne, a to aj napriek delte.

Dáta bez pátosu hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„Je pravda, že minulý rok prišlo pri týchto číslach o obmedzeniu pohybu, zavreli sa postupne kompletne školy, zaviedol sa núdzový stav a pripravovala sa atómovka a II. Slovenské národné povstanie (25-26. októbra pilotným testovaním). Nič z tohto nás nečaká a je jasné, že spomalenie z minulého roka sa konať nebude. Takže neskôr od 4. októbra porastieme rýchlejšie ako minulý rok,“ konštatovali analytici, ktorí poukázali na situáciu z minulého roka, keď sa po prvom kole celoplošného testovania antigénovými testami pokazili čísla pozitívnych. A to z dôvodu, že sa prakticky prestalo testovať PCR testami. Pacienti v nemocniciach však vo veľkom pribúdali a koncom októbra ich bolo v hospitalizovaných vyše 1500. Analytici však predpokladajú, že tento rok sa v počte hospitalizácii dostaneme na úroveň maximálne 2000, a aj to až na začiatku novembra, „ak vôbec“.

Dáta bez pátosu hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Zvládneme to? 

V siedmom týždni DELTY sme o 2 týždne popredu oproti minulému roku, žijeme ďaleko slobodnejšie a voľnejšie a napriek tomu rast nie je vyšší a strmší. Testujeme mierne viac a asi aj na miestach, kde je to potrebné a lepšie nám funguje trasovanie,“ vysvetlil analytici. Konštatovali, že napriek viacerým problémom, s ktorými sme sa posledné mesiace pasovali, sme na tom lepšie, ako naposledy.

Aj z toho dôvodu sú analytici s výhľadom na budúcnosť optimistickí, aj keď ich niektorí ľudia volajú prehnanými optimistami.Ale to sme boli aj 4. marca, keď sme ohlásili, že vidíme silný pokles v II. vlne a rovnako sme boli za prehnaných optimistov pred Veľkou Nocou, keď sme tvrdili že už očkvované a premorené Slovensko žiadna vlna/vlnka po Veľkej Noci nečaká. Stalo sa a teraz do tretice hlásime, že ZVLÁDNEME TO,“ uviedli.

Kollár: Končím!

K statusu analytikov sa vyjadril aj matematik Richard Kollár. Podľa jeho slov bude v nemocniciach 2000 ľudí naraz, avšak nie na vrchole, ale v priemere za najbližšie tri mesiace. Aj z toho dôvodu si myslí, že na vrchole bude situácia oveľa horšia a pravdepodobne budeme mať plné kapacity lôžok určených pre koronavírusových pacientov. Analytikov sa pýta, na základe akých dát uviedli, že maximálny vrchol hospitalizovaných pacientov bude 2000.

Dáta bez pátosu hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Na to analytici odpovedali, že porovnali nám podobné krajiny s rovnakou mierou zaočkovania, ako sú Srbsko, Chorvátsko či Slovinsko a na základe ich dát predpovedali, čo nás tu čaká. S tým však Kollár nesúhlasí, tvrdí, že Chorvátsko ešte nie je na vrchole vlny, v Slovinsku rovnako nemusí byť všetkému koniec. Poukázal aj na svoje viaceré tvrdenia. Napokon však kartu obrátil na inú tému. Už to nebudem ďalej komentovať, prestáva to dávať zmysel. Píšte ďalej , ako vám to vyhovuje. Ja to vzdávam, neviem vám nijak pomôcť. Pomôžte si sami,“ uzavrel.

 

Viac o téme: KoronavírusKoronakrízaDáta bez pátosuRichard KollárDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu