Nosit, či nenosit podprsenku na spaní? Máme pro vás jednoznačnou odpověď

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Spanek podprsenka
Zdroj: Shutterstock

Pro mnoho žen je podprsenka nepohodlná, a jakmile přijdou domů, hned si ji sundávají. Pak jsou mezi námi ale i takové, které si ji nechají dokonce i na spaní. Podle odborníků to ale pro naše zdraví příliš vhodné není.

Možná si říkáte, kdo by si nechával spodní prádlo na noc. Pokud se ale přeptáte mezi svými přáteli, možná vás překvapí, kolik z nich si nechává minimálně spodní díl prádla. A některé ženy zkrátka ani v noci nedopřejí svému hrudníku odpočinek.

Někdo to zkrátka neřeší, nepřipadá mu to nepohodlné, nebo má dokonce za to, že je to pro tělo vhodné. Jenomže že lékaři mají na tento problém jednoznačný názor: Spaní v podprsence nám může ublížit.

Brání průtoku krve

Nošení podprsenky během spánku může bránit volnému průtoku krve, zvláště pokud máte na sobě přiléhavou podprsenku s těsným elastickým úpletem. Ani sportovní volnější podprsenky ale v tomto případě nejsou o moc lepší.

Pokud vaším tělem nebude krev proudit volně, může docházet nejen k bolestem a brnění některých jeho částí, ale také k ucpávání tepen a k závažným problémům, které ve výsledku bude muset řešit lékař na operačním sále.

Podráždění pokožky

Pravidelné nošení podprsenky do postele může způsobit pigmentaci nebo podráždění pokožky v oblasti, kde je elastický pásek nebo kostice v kontaktu s měkkou kůží. Ta může být také poškrábaná a může dojít ke změně barvy nebo k tvorbě skvrn.

Navíc dochází i k nadměrnému pocení, které přispívá vzniku pupínků a vyrážek. Podprsenka je tak jedním z hlavních důvodů, proč máte v oblasti hrudníku problémy s kožními nemocemi.

Nepohodlný spánek

Podprsenka může bránit tomu, abyste se pohodlně vyspali. Neustále někde dře a překáží a vy se v noci kroutíte, upravujete si ji, a to třeba i ze spánku, aniž by vám došlo, že to vlastně děláte.

Jenomže zdravý spánek je důležitý jak pro fyzické, tak také psychické zdraví. Pokud se ráno cítíte unavenější než večer, možná je na čase zvážit, zda si příště raději podprsenku nesundat a nevyspat se pro jednou pohodlně.

Rakovina prsu

Neexistuje žádný důkaz, že spánek v podprsence může způsobit rakovinu prsu, ale špatný typ nebo velikost podprsenky mohou být zdraví škodlivé.

Nestačí vám, že riskujete přes den? Někdy se totiž nepohodlná podprsenka pozná až po pár dnech. A pokud ji nesundáte ani na noc, rozhodně vám to neprospěje.

Problémy v mateřství

Každá část našeho těla si jednou za čas potřebuje odpočinout. A to platí i pro prsa. Pokud budete mít na sobě podprsenku 24 hodin denně, pravděpodobně si způsobíte nejen kožní problémy, ale také vnitřní.

V budoucnu se pro vás může stát velkým problémem například i kojení. Pokud totiž podprsenka tlačila v noci na vaše prsa, mohla poškodit i žlázy, které jsou pro kojení důležité.

Zdroj: parenting.firstcry.com, au.triumph.com, flo.health
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články