Tichonov proslul jako muž s kamennou tváří, jenž si z hokejistů nevytvářel přátele, ale vládl jim tvrdou rukou jako diktátor. Na ledě dřeli jedenáct měsíců v roce, odloučeni od rodin a přátel, a museli ho poslouchat na slovo. Pokud se odvážili protestovat, hrozil jim stejný osud, jaký stihl rebela Borise Alexandrova. Ten byl roku 1978 za kázeňské prohřešky vyloučen z reprezentace i z prestižního týmu CSKA Moskva. Cesta zpět neexistovala.

Neomezený vládce ruského hokeje

Kariéra vrcholového hokejisty byla přesto v Sovětském svazu velmi atraktivní. Hráči se podívali na Západ a svým rodinám mohli zajistit mnohem lepší živobytí, než jaké se dostávalo obyčejným obyvatelům živořící země. Proto raději zatli zuby a trenérovu drsnému režimu se podřídili.

Tichonov si dokázal "ošéfovat" i vedení komunistické strany, které si ho zvalo pravidelně na kobereček. Sportovní vítězství na mezinárodní scéně totiž bylo státním zájmem a trenérům se vyhrožovalo tvrdými sankcemi, pokud jejich svěřenci nevyhrají. "Vyptávali se třeba, proč Sborná prohrála přátelský zápas. A já jim říkal, no a co? Přátelský zápas nic neznamená, hlavní je mistrovství světa," vyprávěl Tichonov v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

K ovládání hráčů mu dopomáhal tým psychologů, od nichž se naučil mnoha cenným taktikám, jak jednat s lidmi nebo s nimi rovnou manipulovat. Precizně řídil každý pohyb hokejistů do té míry, až měl pocit, že jejich vítězství jsou vlastně jeho vítězství. Zřejmě proto si také na olympiádě v Albertville přivlastnil zlatou medaili třetího brankáře; připadalo mu nespravedlivé, že trenéři žádné medaile nedostávají, ačkoli si je zaslouží víc než mužstvo.

Prohry psychicky nezvládal

Případné porážky Tichonov snášel velmi špatně. Hokejista Luděk Bukač vzpomínal, jak se sovětský trenér v roce 1984 rozparádil na Švédském poháru, kde Československo rozdrtilo sbornou výsledkem 7:2. "Ten řev, jaký zněl z jejich šatny po třetinách a po zápase... To si dneska žádný trenér nemůže dovolit," popsal Bukač.

Na olympiádě Lake Placid v týmu dokonce došlo na pěstní souboje. Favorizovaná sborná byla nečekaně poražena Američany a Tichonov svým hráčům spílal tak, až to jeden z nich nevydržel a chytil ho pod krkem. Konflikt se nakonec vyřešil společným popíjením na žal. Uklizečky v olympijské vesnici po sborné údajně posbíraly 121 prázdných lahví od vodky.

Zdroje: www.irozhlas.cz, www.bukachockey.com, sport.aktualne.cz