Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Zahraničným študentom neuznali očkovanie: Riešia to podaním ďalších dávok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

PrRAHA - Niektorí zahraniční študenti sa v Česku nechávajú opätovne očkovať proti koronavírusu, keďže ČR im vakcináciu z ich domovskej krajiny neuznáva, hoci ide o rovnakú očkovaciu látku. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na rektorku Mendelovej univerzity v Brne Danušu Nerudovú.

Ako približuje Nerudová, s ťažkosťami sa potýkajú najmä študenti z afrických krajín, Číny či Gruzínska. Keďže im v Česku odmietajú uznať očkovanie, ktoré absolvovali, musia sa v prípade, že bývajú na internáte - čo je spojené so získaním štipendia - na vlastné náklady pravidelne testovať. Pre mnohých z nich je takýto postup ale finančne náročný.

Ak sa nebudú testovať, hrozí vylúčenie z internátu 

"Ak sa nebudú každý týždeň testovať, hrozí im vylúčenie z internátu a nám pokuta. Mnoho študentov túto absurdnú situáciu rieši tým, že sa nechajú znova očkovať i v Česku, takže niektorí majú už napríklad štyri dávky od Pfizeru," povedala Nerudová.

Aplikácia ďalšej dávky je riskantná 

Podpredsedníčka Českej vakcinologickej spoločnosti Hana Cabrnochová varovala, že nechať si po kompletnom zaočkovaní aplikovať v krátkej dobe ďalšie dve dávky vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech alebo Moderny je neoverené a riskantné. "Ak je to človek, ktorý má oslabenú imunitu, tak mu to zlepšenie imunity neprináša," uviedla. Keďže k podaniu štyroch dávok neexistujú nijaké dáta, otázne sú i možné reakcie a nežiaduce účinky, upozornila.

Keďže zdravotníci v očkovacích centrách nemajú mechanizmy, ako získať zo zahraničia potrebné informácie o vakcinácii cudzincov, môže dôjsť k zamlčaniu predošlého očkovania.

Podobný problém mali cudzinci z USA

Novinky.cz pripomínajú, že podobný problém sa objavil začiatkom leta i v súvislosti s cudzincami očkovanými v USA. Medzičasom začalo Česko už tieto certifikáty uznávať a dokáže aj overiť ich platnosť, ako je to i v prípade členských štátov EÚ a ďalších spriatelených krajín. Rezort zdravotníctva okrem toho nadviazal spoluprácu s ďalšími 27 mimoeurópskymi štátmi v prípade vakcín schválených v EÚ. Dohody o uznávaní očkovania uzavrelo ČR napríklad s Brazíliou, Britániou, Ukrajinou, Srbskom, Tureckom, Arménskom či Severným Macedónskom, nie však s africkými krajinami.

Viac o téme: OčkovanieNeuznanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu