Marvel se soudí o práva na řadu svých postav

Marvel se soudí o práva na řadu svých postav | Fandíme filmu
Marvel
Umělci a jejich dědicové chtějí víc peněz z nápadů, které Disneymu vydělávají miliardy.

Možná jste narazili na zprávy o tom, že se Marvel soudí o některé ze svých klíčových postav. Co přesně to znamená? Autorské právo je složitá věc, v řadě zemí se liší. Takže když to hodně zjednodušíme, po vypršení určité lhůty se mohou původní autoři nebo jejich dědicové přihlásit o práva na intelektuální vlastnictví, které do té doby užívaly nějaké korporace.

V případě Marvelu teď podobná situace nastává u postav, jako jsou Iron Man, Spider-Man, Doctor Strange, Ant-Man, Hawkeye, Black Widow, Falcon, Thor a mnohé další. Dědicové původních autorů postav, mezi nimiž jsou dědicové Stana Lee, Stevea Ditka nebo Genea Colana usilují o to, aby získali na jednotlivé komiksové postavy práva. Marvel se tomu snaží soudně zabránit.

Nakladatelství Marvel argumentuje tím, že jednotliví umělci byli najatí jako námezdní zaměstnanci a cokoliv, co kdy vytvořili při práci pro Marvel, nakladatelství zkrátka patří. Právní zastoupení dědiců argumentuje tím, že koncept nájemní práce v oblasti umění je zastaralý a jeho interpretace korporacemi dlouhodobě kritizována širokou uměleckou obcí. Stejný právník už v minulosti zastupoval dědice Jacka Kirbyho, dalšího legendárního marvelovského autora. Tehdy nižší instance nárok dědiců zamítla, ale spor se postupně odvolával výš, až nakonec došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

Co by se stalo, pokud by Marvel prohrál? Při pohledu z vnější vlastně nic moc. Celá situace se vztahuje pouze na Spojené státy. Ve zbytku světa se na nakládání s právy nic nemění. Pokud by Marvel (vlastněný Disneym) prohrál ve Spojených státech, neznamenalo by to, že by o práva na postavy přišel. Pouze by je nadále s dědici spoluvlastnil, což by jim dávalo právo na podíl na ziscích.

Obří korporace jako Disney se nicméně bude dlouho soudit, aby něco takového nedopustila a případně se opět pokusí o mimosoudní vyrovnání. V úhrnu by to pro ni jistě bylo levnější. Z druhé strany lze zase na celou věc koukat tak, že kdyby se dědicům povedlo vyhrát, mohlo by to do budoucna ovlivnit to, jak bude ohodnocený kreativní přínos autorů pro obří korporátní zisky.

Foto: Marvel

Zdroje: The Hollywood Reporter, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest