„Tam, kde vládnou Piráti, nejezdí ani lokálky.“ Hamáček se svou ČSSD vyrazil do boje. Velkolepě

25.09.2021 13:03

Do sněmovních voleb zbývají už jen dva týdny a politici se ze všech sil rvou o hlasy voličů. Nejinak je tomu i u sociálních demokratů, kteří v sobotu na brněnském výstavišti odstartovali poslední, nejostřejší část kampaně. „V jako victoria, V jako vítězství,“ hřímal z pódia první místopředseda strany Roman Onderka. Po Onderkovi si vzal slovo šéf ČSSD Jan Hamáček a spustil palbu. „Nepustíme sem nikoho, kdo nebude respektovat naše tradice nebo je bude chtít měnit. Naše tradice si musíme chránit,“ zahřměl z pódia. Po něm promluvila Jana Maláčová, diamant ČSSD.

„Tam, kde vládnou Piráti, nejezdí ani lokálky.“ Hamáček se svou ČSSD vyrazil do boje. Velkolepě
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Zahájení horké fáze kampaně ČSSD.

„Jdeme do finále,“ zvolali sociální demokraté na brněnském výstavišti a v sobotu v 11 dopoledne rozjeli nejostřejší část své kampaně.

Straníci vystupovali před obřím billboardem s heslem „Aby nikdo neohrozil vaše životní jistoty. Proto je tu ČSSD“. Moderátory ostrého vstupu do kampaně byli poslanci Jan Birke a Roman Onderka.

„Jsme na výstavišti v pavilonu H, který je ve tvaru písmene V – victoria – vítězství. Jsme ve správnou chvíli a ve správném místě,“ hřímal Onderka z pódia.

Z jeho úst také zaznělo, že sociální demokraté tu vždy byli pro zaměstnance. „Nevymýšlejme ptákoviny. Jsme tady pro ně, pro ty, co platí tuhle republiku,“ volal z plných plic první místopředseda strany.

Birke mu dal za pravdu a konstatoval, že v posledních 14 dnech předvolební kampaně odvede ČSSD další kus tvrdé práce a pak přijde onen vytoužený úspěch.


Jan Birke. (Screen: ČT24 )

Po Onderkovi přišel na pódium stávající šéf ČSSD Jan Hamáček, který na místě konstatoval, že zatímco někteří čeští politici o bezpečnější EU jen mluví, on jako ministr vnitra vyjel na hranice EU, kde podpořil české policisty. „Někteří o tom mluví, ale my děláme, a díky tomu jsme bezpečnou zemí a přispíváme k bezpečnosti EU.“

Pak přišla řada na video, kde vystoupil Jan Hamáček jako volební lídr a oznámil, že často něco hledá. Psa, klíče a správná řešení problémů.

„Nebylo snadný vyhostit od nás tolik Rusů, ale jsme v právu a našli jsme k tomu odvahu,“ prohlásil v souvislosti s kauzou Vrbětice.

Došlo i na migranty.

„To souvisí i s migrací. Nepustíme sem nikoho, kdo nebude respektovat naše tradice nebo je bude chtít měnit. Naše tradice si musíme chránit,“ hřímal Hamáček z pódia.

„Já nepřevlékám kabáty ani svetry. Váš Honza Hamáček,“ pravil šéf ČSSD v závěru předvolebního klipu.

Na pódiu oznámil ještě jednu věc.

„Tyto volby jsou referendem o tom, jestli se budou zvedat daně všem, nebo jen těm, kteří na to mají,“ zvolal z pódia Hamáček.

Středočeský kraj, kde vede kandidátku, podle Hamáčka dnes vypadá jako laboratoř, která ukazuje, co se bude v republice dít, pokud moc převezmou dvě dnešní opoziční koalice.

„Tam už vládnou Piráti a Starostové, a už nejsou slevy na jízdné a nejezdí lokálky nebo nebudou jezdit,“ varoval Hamáček.

Po Hamáčkovi na pódium dorazila místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová, kterou Jan Birke představil jako diamant ČSSD.

„My jsme jediná strana, která poctivě řekla, jak si představujeme spravedlivou důchodovou reformu. My jsme jediná strana, která slíbila, že nebude privatizovat důchody. My jsme jediná strana, která chce, aby když lidé pracují, tak aby se k nim jejich zaměstnavatelé chovali slušně,“ vypočítávala Maláčová některé z důvodů, proč by lidé měli volit ČSSD.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Birke Maláčové poděkoval a okamžitě zdůraznil, že sociální demokraté mají ještě dvě další lídryně krajských kandidátek. A i tyto dámy lze označit za diamanty. Jedním z těchto drahých kamenů je prý i poslankyně a lídryně ve Zlínském kraji Alena Gajdůšková.

Na pódiu se objevili i další lídři ČSSD. Kupříkladu lídr na Vysočině a bývalý hejtman ČSSD. Na dálku byl představen také lídr v jižních Čechách Ondřej Veselý, který zůstal na jihu Čech mezi voliči.

Běhounek prohlásil, že to ODS nepřizná, ale pod její vládou hrozí další privatizace nemocnic, na kterou se připravují privatizační žraloci. Kdyby k tomu ODS dostala příležitost ještě před covidem, Česko by podle Běhounka přišlo až o 10 tisíc nemocničních lůžek, což by podle lídra na Vysočině byla absolutní tragédie, které je třeba zabránit.

„Jedině my, jedině ČSSD, jsme zůstali sami na straně pacientů,“ volal na pódiu Běhounek s tím, že jen ČSSD hodlá zdravotní péči zachovat úplně pro všechny, i pro občany žijící v odlehlejších obcích. „Musíme vrátit praktické lékaře, dětské lékaře, i zubaře dostat tam, kde jich je nedostatek,“ řekl Běhounek.

Birke poté obrátil pozornost k bydlení. Přislíbil, že ČSSD odstartuje novou revoluci v bydlení. Revoluci provedenou v kapitalistických podmínkách, která zlevní byty až o třetinu. Díky novému bytovému fondu. „Díky našemu zákonu by mohlo vzniknout až 15 tisíc nových bytů ročně,“ volal Birke s tím, že se sociální demokraté inspirovali např. v Rakousku. „Přece ten stát musí řídit tu bytovou politiku,“ volal Birke.

Stát podle něho musí tvrdě vyrazit proti spekulantům a proti šejdířům s byty, kteří do českých bytů vkládají své úspory. Birke přislíbil, že sociální demokraté donutí spekulanty buď k tomu, aby své byty pronajímali, nebo prodali.

Státní fond bydlení má být cukrem pro lidi, a vyšší daně pro spekulanty bičem na zkrocení růstu cen za bydlení.

Po pár minutách na pódiu znovu stanula Jana Maláčová a znovu spustila ostrou slovní palbu.

Ministryně práce zdůraznila, že právě ČSSD zvyšovala minimální mzdu, zvyšovala důchody, zvyšovala rodičovskou, zavedla placení nemocenské od prvního dne a řadu dalších věcí.

„Ať si konkurence klidně lže, ať si píšou na billboardy, co chtějí, ale já vám říkám, že to prosadila sociální demokracie,“ volala Maláčová.

Udeřila i na ministryni financí za ANO Alenu Schillerovou a oznámila, že s ní na vládě vedla těžké boje o program Antivirus, který pomáhal firmám i zaměstnancům. Kdyby bylo na Aleně Schillerové, program Antivirus by nikdy neprošel, což by vedlo k tomu, že by v covidové krizi trpělo obrovské množství lidí.  

Lidé se podle ní bojí, že všechny tyto úspěchy, kterých ČSSD dosáhla, hrozící nástup pravicové vlády v čele s ODS zase zboří a místo toho zvedne DPH. „Tyto volby budou o tom, jestli lidem ochráníme sociální jistoty, které jsme prosadili i navzdory hnutí ANO.“

Slovo znovu dostal i Jan Hamáček. Své ministryně se ostře zastal proti šéfovi hnutí ANO a premiéru Andreji Babišovi, jenž má za to, že ČSSD na ministerstvu prakticky nic nedělala.

„Jana Maláčová byla a je nejlepší ministryní práce za posledních dvacet let, a já bych rád, aby se pan premiér Babiš staral o to, aby se ministrovi Karlu Havlíčkovi nesrážely vlaky, aby Alena Schillerová pořádně vybírala daně a aby ministr obrany Lubomír Metnar konečně pořádně vyzbrojil naše vojáky,“ vmetl Hamáček na dálku svému koaličnímu partnerovi.

A nakonec ještě jednou otevřel téma migrace.

„Sociální demokracie nikdy nedopustí kvóty na uprchlíky. A to, že ty kvóty nejsou, není zásluha Andreje Babiše, i když se s tím tolik chlubí, to je zásluha Ministerstva vnitra a sociální demokracie,“ hřímal Hamáček.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …