Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kedysi ohnisko KORONAVÍRUSU, teraz najnižší prírastok prípadov v krajine: Takto to dokázali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Wilfredo Lee)

NEW YORK - Počas pandémie vírusu SARS-CoV-2 sa v Spojených štátoch vyskytlo viacero ohnísk nákazy, napríklad v New Yorku, Texase či na Floride. Niektorým z nich sa podarilo dostať na opačný koniec a v súčasnosti slávia úspech v tom, že hlásia rekordne nízke prírastky infikovaných. Reč je napríklad o Kalifornii.

Kombinácia vakcín proti KORONAVÍRUSU bude možná len v špecifických prípadoch

(archívne video)

Kombinácia vakcín proti KORONAVÍRUSU bude možná len v špecifických prípadoch (Zdroj: Topky, MZ SR)

V decembri 2020 sa Kalifornia stala prvým štátom v USA, ktorá zaznamenala dva milióny pozitívnych prípadov. Do 20. septembra tohto roka sa toto číslo viac ako zdvojnásobilo na 4,4 milióny prípadov. V týchto dňoch ale dochádza k výraznému obratu; tento slnečný štát totiž hlási najnižšiu pozitivitu na 100-tisíc obyvateľov v rámci celých Spojených štátov, informovala Univerzita Johnsa Hopkinsa. Minulú sobotu (18.9.) to bolo napríklad len 24,99 prípadu na 100-tisíc ľudí. 

Konečne dobré správy: Eradikácia KORONAVÍRUSU je možná, ale za týchto podmienok!

Podobný vývoj sa odohráva v ďalších niekdajších ohniskách nákazy. Maryland hlási v posledných dňoch len desiatky nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov a New Jersey zhruba tak isto, zatiaľ čo Florida aj naďalej ostáva epicentrom pandémie s najvyššou pozitivitou vyše 260 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. 

Kedysi ohnisko KORONAVÍRUSU, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Lynne Sladky)

Kalifornia ako príklad pre celé USA

Priaznivý vývoj v Kalifornii je podľa odborníkov výsledkom vysokej miery zaočkovanosti. Podľa najnovších údajov tam dostalo najmenej prvú dávku vakcíny takmer 80 percent populácie. "Už viac ako 77 percent obyvateľov je zaočkovaných najmenej jednou dávkou. V súčasnosti sa môžeme pochváliť najnižším prírastkom prípadov ochorenia COVID-19 v celej krajine. Pandémiu porazíme jedine vďaka očkovaniu," napísal na Twitteri kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Okrem toho sú vraj tamojší obyvatelia disciplinovaní aj čo sa týka nosenia rúšok a dodržiavania ďalších protipandemických opatrení. V okrese Los Angeles sú od 20. augusta napríklad ľudia navštevujúci hromadné podujatia, ako koncerty či športové zápasy, povinní nosiť rúško aj v prípade, že sú zaočkovaní. 

Kedysi ohnisko KORONAVÍRUSU, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Damian Dovarganes)

Napriek tomu experti stále nevylučujú možnosť nárastu tzv. prelomových infekcií, teda tých, kedy sa nakazí už plne očkovaná osoba. Epidemiologička a lekárka na Kalifornskej univerzite Kirsten Bibbins-Domingová v rozhovore pre denník New York Times uviedla, že delta variant je príliš nákazlivý na to, aby sa dal úplne vyhubiť, napriek tomu zdôrazňuje, že očkovanie zohráva v boji s pandémiou nezastupiteľnú úlohu. "Všetko sa to začína a končí pri vakcínach. Nefunguje to ale tak, že akonáhle prekročíte nejaký míľnik, vírus zázračne zmizne," poznamenala Domingová. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKaliforniaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu